Prețul gazelor pentru consumatorii casnici în regim reglementat aflați sub contract cu mai mulți furnizori regionali a crescut, de la 1 mai, cu 5 până la 15%, funcție de furnizor, potrivit unei liste cu noul nomenclator publicată în Monitorul Oficial de Autoritatea pentru Reglementare în Energie.
Clienții casnici arondați , în regim reglementat, furnizorilor WIROM GAS, TULCEA GAZ, ROMGAZ, PROGAZ P&D, M.M. DATA , MIHOC OIL, MĂCIN GA, INSTANT CONSTRUCT COMPANY, HARGAZ HARGHITA GAZ , EURO SEVEN INDUSTRY, DESIGN PROIECT, DISTRIGAZ VEST, CORDUN GAZ, CONI și B.E.R.G. SISTEM GAZ vor plăti facturi mai mari pentru gazul consumat începând cu 1 mai 2018. Scumpirile pleacă de la 2%, cum e cazul WIROM, până la 14%, cum e cazul TULCEA GAZ, potrivit noilor prețuri publicate în Monitorul Oficial de către ANRE.
Câteva din noile prețuri aplicate de aceste firme clienților: Tulcea Gaz – 113,42 lei/MWh, de la 98,61 lei; Distrigaz Vest(Oradea) – 120,56 lei/MWh, de la 112,88 lei; Măcin Gaz – 136,27 lei/MWh, de la 125,19 lei; Wirom(Alexandria, Corabia, Giurgiu, Olteniţa și Turnu Mǎgurele) – 113,42 lei/MWh, de la 12.19 lei; Romgaz – 134,96 lei/MWh, de la 119,10 lei; Mihoc Oil(localități din Neamț) – 136,27 lei/MWh, de la 130,50 lei; Cordun Gaz(localități din Neamț) – 121,64 lei/MWh, de la 104,62 lei; Hargaz(Harghita) – 147,18 lei/MWh, de la 136,41 lei.
ENGIE a scumpit deja cu 10% gazul, de la 1 aprilie, anticipat față de cei 15 furnizori cărora li s-a aprobat acum majorarea prețurilor cu care își facturează clienții . Mai sunt încă 17 furnizori care activează pe piața reglementată a consumatorilor casnici care au încă tarife nemodificate, printre ei, și E.ON, care activează în Moldova și Transilvania și care, împreună cu ENGIE(în tot sudul țării), acoperă 90% din furnizarea către casnici în România.
Reamintim că, în 10 ianuarie, ANRE a scumpit, la toți furnizorii de pe reglementat, gazele cu un procent mediu de 8,3%. Autoritatea a argumentat atunci că majorarea de tarife se datorează exclusiv prețurilor de achiziție a gazelor, pentru că celelalte tarife reglementate, cum ar fi distribuția, trasnportul și înmagazinarea, au rămas la fel. Cu ce se întâmplă de la 1 mai, putem spune acum că, în gaz, 2018 a adus un val de scumpiri pentru casnici. Sigur, consumatorii au la dispoziție opțiunea de a renunța la tariful reglementat și a trece în piața concurențială. ANRE menționează această soluție de fiecare dată când operează majorări de prețuri. „Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic şi orice client final casnic de gaze naturale poate să treacă de la furnizarea în regim reglementat la furnizarea în regim concurenţial”, precizează reglementatorul.
ANRE a pus la dispozitie, la pagina proprie de internet, o aplicaţie web de comparare a preţurilor în domeniul gazelor naturale denumită „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, instrument independent şi necomercial al cărui scop este sa permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de gaze naturale, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip.
Clienţii finali de gaze naturale au posibilitatea accesării directe a comparatorului de preturi în domeniul gazelor naturale.
2018 „pârlește” la buzunar
De anul trecut a fost liberalizat complet prețul cu care furnizorii cumpără gaze de la producători, însă ANRE stabilește în continuare cât din acest preț de achiziție (în care intră și costul de transport al gazelor) este transferat mai departe în factura consumatorilor casnici reglementați finali. În cele mai multe cazuri, consumatorii casnici care au decis să rămână pe segmentul reglementat sunt, în această postură, clienți ai companiilor care dețin în concesiune și rețelele de distribuție a gazelor din localitățile de domiciliu ale acestora sau ai unor firme din aceleași grupuri. În aceste condiții, diferențele de prețuri reglementate între furnizori sunt date în primul rând de diferențele dintre tarifele de distribuție a gazelor (de asemenea reglementate, aprobate de ANRE) practicate în localitățile unde locuiesc consumatorii.
La gaze, marfa contează în proporție de 50% în prețul final. Prețul ei este liberalizat de la 1 aprilie 2017. Restul sunt tarife de distribuție, transport, înmagazinare – toate reglementate și taxe. Prețul final este și el reglementat.
La 1 octombrie, anul trecut, ANRE, condusă la acea vreme de Niculae Havrileț, trebuia să facă o majorare de preț final la gaze, pentru consumatorii casnici, de 5%. S-a amânat însă, declarativ, până la 1 noiembrie, apoi nu s-a mai făcut deloc. Mandatul lui Havrileț a expirat la 31 octombrie, în locul lui venind deputatul PSD, de la Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, Dumitru Chiriță, care nu a efectuat majorarea de preț cerută insistent de furnizori, care menționau și de 20% ajustare. “Preţul gazelor pentru populaţie nu va mai creşte în această iarnă, iar ANRE va analiza o eventuală modificare a tarifelor în cursul lunii martie”, spunea, înaintea preluării mandatului de Chiriță, Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii, fostul șef al lui Chiriță. Dar s-a scumpit, surprinzător, prin decizie ANRE, mult mai devreme, în plină iarnă – ianuarie, cu 8% în medie. România are circa 3 milioane de consumatori casnici de gaze, arondați, în proporție de 95% la ENGIE și E.ON. Prețul final al gazului rămâne reglementat până în 2022.