Extragerea gazelor din Marea Neagră va intra în linie dreaptă, potrivit OMV Petrom. În anul 2027, se va începe procesul de extragere a primelor cantități din zăcământul de pe platforma continentală.
Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, a dat mai multe detalii în acest sens, într-un interviu pentru Antena 3 CNN.
„Am luat decizia finală de investiție în luna iunie a acestui an, un moment extraordinar pentru a duce proiectul mai departe”, a dezvăluit Christina Verchere.
Dimensiunea proiectului Neptun Deep
Ea a menționat și care este dimensiunea proiectului. Potrivit acesteia, se au în vedere 100 de miliarde de metri cubi pe întreaga durată a proiectului. Cu alte cuvinte, e vorba de aproximativ 8-10 miliarde de metri cubi de gaze pe an, care vor fi produse din aceste zăcăminte.
„Aşadar, am luat decizia de investiţie, am obţinut aprobarea pentru planul de dezvoltare a zăcământului de la Autoritatea de reglementare şi am atribuit cel mai mare contract de până acum”, a spus reprezentantul OMV Petrom.
Care este planul pentru extragerea de gaze din Marea Neagră
Potrivit acesteia, s-a luat decizia de investiție. Apoi, s-a obținut aprobarea pentru planul de dezvoltare a zăcământului de la Autoritatea de Reglementare și s-a atribuit cel mai mare contract până în prezent. Acesta se referă la un contract de 1,6 miliarde de euro, atribuit pentru instalațiile offshore care urmează să fie dezvoltate.
În acest moment se lucrează la atribuirea celorlalte contracte, precum și la procesul de autorizare în general.
Conform informațiilor oferite, va fi nevoie în total patru ani până când se va atinge primul volum de gaze extras. Obiectivul este să se pornească în siguranță, respectând bugetul și calendarul. Primele gaze naturale vor fi produse în 2027.
România rămâne un importator net de gaze
Ea a mai arătat că, în prezent, România rămâne un importator net de gaze. Până când această nouă sursă de gaze va fi disponibilă pe piață, zăcămintele tradiționale care au alimentat țara timp de peste 100 de ani se epuizează.
„Aşa că va fi un decalaj mai mare în producţia internă până la momentul în care Neptun va intra în producţie”, a spus Christina Verchere.
Este extrem de important de menționat că, începând cu 2027, când Neptun va începe producția, România va deveni cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Acest lucru va conferi țării noastre o prezență strategică și geopolitică esențială în regiune.
Lista beneficiilor pentru România
Ea a enumerat beneficiile pe care Neptun le aduce României. În primul rând, sprijină securitatea energetică a țării. În al doilea rând, are un impact semnificativ asupra economiei. Nu în ultimul rând, se estimează un aport de aproximativ 20 de miliarde de euro la bugetul de stat al României.
De asemenea, Neptun are un rol crucial în tranziția energetică. Asta pentru că gazul este un element esențial în acest proces.
„Deci sunt mai multe avantaje, cred eu, pe care gazele din Neptun Deep le aduc în contribuţia lor generală pentru România”, a explicat CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, la Antena 3 CNN.