Potrivit lui Scaroni, economiile europene se confruntă cu o provocare structurală pe termen lung în concurenţa cu operatori industriali din SUA, care acum se bucură de gaze mai ieftine şi preţuri mai mici la electricitate decât în Uniunea Europeană.
"Cine va mai investi într-o industrie cu consum energetic mare din Europa în loc să se ducă în Texas unde costul electricităţii este la jumătate iar preţul gazelor naturale este la o treime, pe lângă alţi factori favorabili? Am avut clienţi care şi-au mutat investiţiile din Europa în SUA", a declarat Paolo Scaroni.
Potrivit directorului Eni începutul exporturilor de gaze naturale lichefiate din SUA spre pieţele europene, combinate cu debutul aprovizionărilor din alte surse, ar putea conduce la reducerea preţurilor la gaze naturale în Europa de la 10-11 dolari pentru un milion de BTU la 8 dolari pentru un milion de BTU în câţiva ani. În pofida acestei reduceri, Europa va fi dezavantajată în raport cu SUA. "Este un preţ de 8 dolar suficient pentru a concura cu SUA? Eu cred că nu", a spus Scaroni.
Cu toate acestea, Paolo Scaroni a prezis că Europa nu va reacţiona rapid pentru a explora resursele de gaze de şist de pe conştient."Europa continentală nu este pregătită în prezent pentru gazele de şist. Ar putea să devină o necesitate dar alta este o altă poveste", a spus Scaroni.
Prezent la aceiaşi conferinţă, comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a spus că în următorii ani preţurile la energie în Europa vor continua să fie mai mari decât în SUA şi China ceea ce îi va afecta pe utilizatorii industriali precum producătorii de chimicale, oţel şi îngrăşăminte. Cu toate acestea, Potocnik a salutat abordarea prudentă adoptată de multe state atunci când este vorba de dezvoltarea posibilelor rezerve de gaze de şist.
În România, săptămâna trecută compania americană Chevron a decis suspendarea activităţilor de exploatare a gazelor de şist din estul ţării. Chevron, a doua mare companie petrolieră americană, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere în judeţul Constanţa şi unul în apropiere de Bârlad, în judeţul Vaslui. Compania şi-a exprimat interesul pentru a explora şi a extrage gaze de şist din aceste perimetre.
Sursa: Agerpres