Gazele din Marea Neagră sunt pentru consumul României
Gazele din Marea Neagră sunt pentru consumul României. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a discutat recent într-o intervenție la B1 TV despre gazul extras din Marea Neagră, subliniind că principalul scop al acestuia este să răspundă nevoilor interne ale României, dar că există posibilitatea ca surplusul să fie exportat.
În cadrul proiectului Neptun Deep, derulat de OMV Petrom și Romgaz, cele două companii sunt parteneri egali, fiecare deținând 50% din acțiuni.
Împreună, acestea au investit aproximativ patru miliarde de euro în dezvoltarea proiectului, iar, potrivit ministrului, ambele vor căuta să vândă gazul extras. Conform legislației, gazul trebuie să fie destinat consumului național, însă surplusul poate fi exportat.
Burduja a menționat că producția de gaz va începe din ianuarie 2027 și a subliniat importanța creșterii sectorului petrochimic din România, dar și a producției de îngrășăminte și produse farmaceutice, care sunt mari consumatori de gaz.
De asemenea, el a adăugat că România este deja un important producător de gaz în Uniunea Europeană și se preconizează că producția va crește semnificativ în viitorul apropiat.
Ministrul a menționat și un contract încheiat de OMV Petrom cu o companie germană, pentru o cantitate mică de gaz, sub 1%, explicând că nu există nicio problemă în acest sens.
În acest context, Burduja a subliniat că România ar fi încântată să ajute țările din Europa Centrală, precum Ungaria, să își reducă dependența față de gazul rusesc și să își diversifice sursele de aprovizionare, sprijinind în acest fel securitatea energetică europeană.
“În Neptun Deep există două companii care dezvoltă proiectul, OMV Petrom și Romgaz, sunt parteneri egali, 50%-50%.
Ele au investit undeva la patru miliarde de euro în proiect și ca orice investitor, atât OMV Petrom, cât și Romgaz vor căuta cumpărători pentru gazul care va fi scos de acolo. Acel gaz, conform legii este pentru consumul României și dacă rămâne în plus poate fi și exportat. Va veni din ianuarie 2027. Până atunci, îmi doresc ca România să își dezvolte tot mai mult petrochimia, producția de îngrășăminte pentru agricultură, producția farma, adică marii consumatori de gaz.
Cu certitudine rămâne în plus, pentru că dacă acum noi ne acoperim consumul din ceea ce producem deja și suntem producătorul numărul unu din UE, ne vom dubla producția. OMV Petrom a găsit un cupărător pentru o cantitate mică, undeva sub 1% în Germania, o companie cu reputație și a încheiat acest contract. Nu văd o problemă cu asta. Eu am spus și ieri când m-a vizitat omologul meu din Ungaria că România s-ar bucura dacă țări precum Ungaria își înlocuiesc dependența față de Rusia cu dependență față de România”.
Proiectul Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre
Proiectul Neptun Deep reprezintă un pilon important în strategia de dezvoltare a S.N.G.N. Romgaz S.A., fiind cel mai mare proiect de extracție de gaze naturale din Marea Neagră românească și cel mai ambițios proiect de dezvoltare din portofoliul grupului Romgaz.
Situat în perimetrul Neptun Deep, la aproximativ 160 km de țărm, acest proiect acoperă o suprafață vastă de 7.500 km², în ape adânci, între 100 și 1.000 de metri. Activitățile de explorare în această zonă au început în 2008 și au inclus mai multe campanii seismice 3D și foraje de explorare, concretizându-se în opt sonde de evaluare.
Descoperirea semnificativă de gaze naturale a avut loc în 2012, când sonda Domino-1 a confirmat existența gazelor naturale în apele adânci ale Mării Negre, fiind prima sondă de explorare în această zonă.
Pentru a dezvolta zăcămintele comerciale, va fi construită o infrastructură complexă care va include zece sonde, trei sisteme de producție submarine, conducte colectoare și o platformă offshore. De asemenea, va fi realizată o conductă principală de gaze ce va lega platforma de Tuzla, alături de o stație de măsurare a gazelor. Platforma offshore va fi autonomă energetic, utilizând surse proprii de energie electrică, iar întregul sistem va respecta cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Inovația principală a acestui proiect constă în utilizarea unei replici digitale (digital twin), care va permite gestionarea și operarea la distanță a infrastructurii, optimizând procesele și contribuind la reducerea emisiilor de carbon printr-o utilizare mai eficientă a resurselor energetice.
Investiția totală în faza de dezvoltare a proiectului se ridică la aproximativ 4 miliarde de euro, sumă ce va fi alocată de OMV Petrom S.A. și S.N.G.N. Romgaz S.A., consolidându-se astfel un angajament pe termen lung pentru dezvoltarea sectorului energetic al României și pentru îmbunătățirea securității energetice în regiune.