Ziarul îl citează pe ministrul bulgar al economiei şi energiei Delian Dobrev care consideră că ţara sa poate profita de zăcămintele de gaze naturale descoperite recent în partea română a Mării Negre. Potrivit Agerpres, Dobrev a asistat joi, la Ruse, la ceremonia de lansare a lucrărilor la partea bulgărească a interconexiunii între reţelele de gaze ale Bulgariei şi României.
Ministrul a precizat că ţeava care va trece pe sub Dunăre va avea o capacitate maximă de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, ceea ce reprezintă jumătatea din consumul Bulgariei. În acest moment ţara balcanică se află într-o dependenţă aproape totală de importul de gaze naturale din Rusia. În urma cu câţiva ani, Bulgaria a fost grav afectată de disputa dintre Rusia şi Ucraina care a dus la suspendarea alimentării de gaze prin singura conducta care aduce gazele ruseşti în Peninsula Balcanică.
Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat, conform aceleiași surse, că interconexiunea cu România va garanta siguranţa livrărilor dacă mai apar asemenea situaţii. Borisov a dezvăluit la Ruse ca sunt date şi în sensul că în partea bulgară a Mării Negre sunt zăcăminte semnificative de gaze naturale, similare cu cele descoperite de România, mai scrie Standart.
Într-o altă ordinei de idei, atentatul de la Burgas a dus la înjumătăţirea numărului turiştilor israelieni care vizitează Bulgaria. Potrivit datelor Institutului naţional de statistică, după data de 18 iulie numărul zborurilor din Israel a fost cu 46% mai mic faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, scăderea numărului turiştilor este şi mai mare – 56%, precizează publicaţia. În luna iulie 2011 Bulgaria a fost vizitată de 32.000 de turişti israelieni, dar atacul terorist în acest an a dus la anularea a peste 100 de zboruri planificate, mai scrie jurnalul. În seara zilei de 18 iulie, pe aeroportul din Burgas a fost aruncat în aer un autobuz cu turişti israelieni, atac soldat cu moartea a şase persoane – cinci rezidenţi israelieni şi un şofer bulgar. Alte peste 30 de persoane au fost rănite.