Primul ”terminal plutitor” din Croația a început să funcționeze în prima zi a Noului An. Această navă specială va permite ca gazele lichefiate transportate cu navele petroliere să fie reconvertite în gaze care să fie introduse în reţeaua de conducte.
Astfel, gazele naturale vor ajunge în Ungaria, respectiv în Slovacia după ce va fi construit coridorul de gaze Nord-Sud. Datorită unui terminal construit în portul polonez, gazele naturale vor putea fi livrate spre sud. Capacitatea de reconvertire a gazelor lichefiate a terminalului croat este de 2,6 miliarde de metri cubi pe an.
S-a semnat un contract cu privire la achiziţionarea unei cantităţi de maxim un miliard de metri cubi de gaze naturale
Principalul furnizor de gaze din Ungaria, MFGK, a semnat un contract cu privire la achiziţionarea unei cantităţi de maxim un miliard de metri cubi de gaze naturale timp de șapte ani, respectiv a contractat peste o treime din capacitatea anuală. Datorită acestei posibilități Ungaria va putea acoperi pentru prima oară cerințele de gaze naturale și cu gaze lichefiate.
Portalul Standard and Poor’s Global a numit, în analiza sa, drept ”strategic” rolul asumat de Ungaria și a aminit că MFGK s-a angajat că va achiziționa gaze lichefiate exclusiv de la furnizorii occidentali pentru a diversifica resursele de energie ale țării, diminuând astfel depedența față de gazul rusesc. La rândul său, S&P s-a referit la Ministerul ungar de Externe, potrivit căruia Ungaria dorește să devină acționarul minoritar în cadrul terminalului croat.
Potrivit unui material publicat de acest portal în luna iunie, MFGK a recunoscut că gazele naturale rusești vor avea o importanță majoră în aprovizionarea cu gaze a Ungariei și a regiunii. În 2019, Ungaria a achiziționat de la Gazprom 10,5 miliarde de metri cubi de gaze, respectiv cu 42% mai mult față de anul precedent.
Potrivit portalului independent din Rusia, Newsru, s-a pus problema ca din terminalul LNG din Croația să fie livrate gaze naturale și Ucrainei, iar în acest context reprezentanții sistemelor de transport al gazelor naturale din Ungaria și Ucraina depun eforturi în prezent pentru realizarea capacităților respective.
Exportul LNG a fost încurajat de Administrația Trump
Administrația Trump a încurajat exportul LNG produs din gaze de șist și în acest sens a aprobat zece proiecte de export. Acest produs a fost numit de administrația Trump drept ”gaz al libertății”.
Potrivit postului de radio Deutsche Welle din Germania, este îndoielnic că și urmașul său, Joe Biden, va fi tot atât de entuziasmat, ba chiar ar putea fi împotrivă, prin aplicarea obiectivelor sale privind protecția climei.
Biden a semnalat că va limita aplicarea tehnologiei prin fracturare hidraulică la extracția gazelor de șist și va reduce la zero emisiile de dioxid de carbon în sectorul energetic, notează publicația ungară Infostart.
Președintele principalului exportator american de gaze lichefiate, Cheniere Energy, Jack Fusco, a declarat Agenției de Presă Bloomberg că, în opinia sa, administrația Biden nu va submina acest sector.