Preţul la gazele naturale este posibil să crească din primăvara lui 2011, de când Romgaz a cerut ANRE o creştere de 2% a tarifului de înmagazinare.
Oricum, până la sfârşitul acestui an, Romgaz nu va cere Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei niciun fel de majorare, a precizat luni, Mircea Hodârnău, director de comunicare al companiei.
“Aşa cum s-a declarat public în data de 18 septembrie 2010, Romgaz nu intenţionează anul acesta să solicite ANRE o creştere a tarifului. Am solicitat o creştere a tarifului de înmagazinare cu 2%din primăvara lui 2011”, a declarat Mircea Hodârnău.
Specialiştii în gaze estimau la începutul anului un preţ maxim pentru 2010 de 406 dolari pentru mia de metri cubi de gaze, însă preţurile nu vor urca atât de mult.
“După informaţiile pe care le avem, preţul gazului nu va creşte în semestrul IV, aşa cum s-a preconizat. Nu va fi o creştere majoră. Se discută că vom ajunge la 406 dolari pe mia de metri cubi de gaze. Acum, preţul este de 384 dolari pe mia de metri cubi”, a declarat, în septembrie 2010, Francisc Toth, directorul general adjunct Romgaz.
În prezent, din producţia internă a Romgaz plus cantităţile de gaze importate şi înmagazinate se asigură anual peste 40% din consumul estimat în ţară. Anual, în România se consumă aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze. Conducerea Romgaz a dat asigurări recent, că producţia pe acest an, până la 15 septembrie, este mai mare cu 35 milioane metri cubi faţă de cea de anul trecut.
Pentru acest an, Romgaz estimează o producţie totală de 5,8 miliarde metri cubi, cifră pe care speră să o atingă şi în 2011. În 2009, în timpul crizei gazului, Romgaz a asigurat 75% din necesarul de gaze din România.