Gazoductul Nord Stream 2, o afacere proastă pentru Europa? Administrația Biden va reexamina sancţiunile privind proiectul respectiv, incluse într-un proiect de lege adoptat în mandatul predecesorului său, Donald Trump, conform reuters.com

Sancţiunile cu privire la acest gazoduct submarin au fost incluse în proiectul de lege anual asupra politicii de apărare, adoptat la 1 ianuarie. Acestea se aplică oricărei companii care ajută Gazprom, compania energetică rusă conducând proiectul, să pună conducte, să furnizeze nave ori să verifice echipamente.

Gazoductul Nord Stream 2 și influența economică a Rusiei

Administraţia Trump, ca şi administraţia Obama înainte, s-a opus proiectului pe motiv că va întări influenţa economică şi politică a preşedintelui rus, Vladimir Putin, asupra Europei.

Trebuie menționat că, în trecut, Rusia a redus livrările de combustibil către Ucraina şi regiuni din Europa în timpul iernii, în cursul unor dispute privind preţul gazelor naturale.

Joe Biden s-a opus, de asemenea, proiectului, care ar ocoli Ucraina şi ar priva-o de taxele de tranzit profitabile, încă de când era vicepreşedintele democratului Barack Obama. Rusia şi Germania susţin că gazoductul este doar un proiect comercial.

Informațiile transmise de către purtătoarea de cuvânt a Casei Albe

„Continuăm să credem, preşedintele continuă să creadă că Nord Stream 2 este o afacere proastă pentru Europa”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, în cursul cotidianului briefing de presă, conform sursei menționate.

Aceasta a adăugat și că actuala administraţie „va revizui” restricţiile incluse în legislaţia privind politica de apărare.

Gazoductul reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell).

Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.