Gazoductul Yamal-Europe și-a schimbat traiectoria. Gazele rusești se îndreaptă spre est

gaze

Sursa: Dreamstime

Răsturnare de situație chiar înainte de Crăciun. Pentru a patra zi consecutiv, gazoductul Yamal-Europe și-a schimbat traiectoria. Astfel, gazele rusești se îndreaptă spre est, arată datele publicate de operatorul german de reţea Gascade.

Situație fără precedent pe piața gazelor. Potrivit datelor publicate vineri de operatorul german de reţea Gascade, pentru a patra zi consecutiv, gazoductul Yamal-Europe, care în mod normal trimite gaze ruseşti spre Europa Occidentală, funcţiona vineri în mod reverse, transportând gaze din Germania spre Polonia, informează Reuters.

De menționat este faptul că situația gazelor din Europ este un extrem de dificilă. La începutul acestei săptămâni, prețul gazelor naturale la nivel european a atins un nivel record, după ce fluxul livrărilor prin conducta Yamal şi-a schimbat direcţia.

Pe de altă parte, vineri cotaţiile au scăzut. În acest context, analiştii se aşteaptă ca preţurile de referinţă în Europa să continue să coboare odată cu redirecţionarea livrărilor de gaze naturale lichefiate dinspre Asia spre Europa, având în vedere că preţurile de pe piaţa europeană sunt mult mai atractive decât în alte părţi.

În ceea ce privește rolul Rusiei, Moscova precizează că decizia de inversare a direcţiei livrărilor nu este o măsură politică, deşi coincide cu creşterea tensiunilor între Moscova şi Occident cu privire la Ucraina.

Explicația lui Vladimir Putin

Amintim faptul că în cursul zilei de joi, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin declara funcţionarea conductei Yamal în sistem reverse se datorează lipsei cererilor venite din partea cumpărătorilor.

Trebuie menționat faptul că, potrivit presei internaționale, Gazprom, compania care deţine monopolul pentru exporturile de gaze naturale ruseşti prin conducte, nu a rezervat capacităţi de tranzit via conducta Yamal-Europe pentru ziua de 24 decembrie.

Pe de altă parte, datele operatorului german de reţea Gascade arată că vineri livrările de gaze la punctul de măsurare Mallnow, de la graniţa Germaniei cu Polonia, arată că gazele naturale mergeau dinspre Germania în Polonia la o volum de 1,218 milioane kilowaţi oră (kWh/h) şi ar urma să rămână la acest nivel pe întreg parcursul zilei.

De cealaltă parte, datele operatorului slovac de reţea Eustream arată diferit. Mai exact, conform cifrelor publicate, livrările de gaze ruseşti dinspre Ucraina spre Slovacia via punctul de frontieră Velke Kapusany se situau vineri la 739 Megawaţi-oră, în scădere faţă de volumul înregistrat joi.

Totșu, sursa citată precizează că această scădere era compensată de creştere livrărilor din Cehia în Slovacia, lucru care denotă că livrările din Slovacia spre hub-ul de gaze de la Baumgarten (Austria) sunt relativ stabile comparativ cu ziua precedentă.