Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, a oferit un interviu pentru publicația Financial Intelligence. Acesta a precizat că livrările de gaze către România au fost majorate foarte mult în prima perioadă a lunii septembrie.
Gazprom a crescut livrările de gaze către România! Au fost înregistrate valori maxime istorice
Valey Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, a fost întrebat ce părere are despre acuzațiile care spun că Gazprom împiedică livrările de gaze naturale spre Europa pentru a pune presiune în vederea grăbirii punerii în funcțiune a Nord Stream 2.
Acesta a precizat că este la curent cu aceste acuzații, subliniind că Gazprom le consideră absurde. Ambasadorul spune că Gazprom a respectat toate acordurile și că nu a restricționat în mod artificial vânzările de gaze către blocul comunitar, potrivit Financial Intelligence.
”Gazprom a calificat acuzațiile privind livrările de gaze doar la nivel parțial, către Europa, drept absurde. Compania rusă respectă cu strictețe toate acordurile. Concernul nu a redus și nu a restricționat în mod artificial vânzările de gaze către UE, majoritatea fiind realizate în cadrul contractelor pe termen lung, în care prețul gazelor nu depinde de fluctuațiile actuale ale pieței.
Exporturile de gaze din conducte din Rusia către Europa în 2021 se află la valori maxime istorice. Potrivit datelor companiei, Europa și-a mărit importurile de gaze din conducte în prima jumătate a anului 2021 cu 31,5 miliarde de metri cubi, adică cu 33 la sută. Aceste date demonstrează lipsa de temei a acuzațiilor împotriva Gazprom cum că ar efectua livrările doar la nivel parțial.”, spune acesta.
Cine este vinovat pentru creșterile de prețuri la gaze naturale
Întrebat ce crede despre creșterile înregistrate pe piața energetică europeană, Valey Kuzmin spune că majorările trebuie puse, în primul rând, pe seama lipsei de gaze în instalațiile de stocare din Europa. În al doilea rând, ambasadorul spune că situația este agravată de prognozele meteo privind perioada iernii.
”Raliul prețurilor la gaz pe piața europeană s-a dezvoltat în mod treptat și acum merge în forță înainte. Acest lucru se datorează în primul rând lipsei de gaze în instalațiile de stocare din Europa.
Acum ele sunt pline cu aproximație la 70%, iar acum un an, în același timp, cifra era de 93%. Datorită iernii reci din 2020-2021, a verii fierbinți și a recuperării rapide post-COVID în țările europene, cererea de gaze drept combustibil a fost mare, iar în perioada de vară nu a fost posibil de a readuce capacitățile la volumul necesar, ca urmare a creșterii prețurilor la gaze naturale.
Situația este agravată de prognozele privind debutul unei alte ierni reci. Toate acestea au provocat o agitație pe piața gazelor naturale, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor.”, spune acesta.
Ambasadorul a mai spus că redresarea economică accelerată după pandemie în regiunea Asia-Pacific este un alt motiv pentru care au crescut prețurile. Acesta a mai spus că ”în țările europene, există un deficit de gaze, dar furnizorii americani, în căutarea profitului, s-au repezit spre piețele din Asia și America de Sud. În această situație, țările din Europa de Vest s-au regăsit în situația de a fi încolțite. Chiar ele au primit cu 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate mai puțin, față de termenii livrărilor, în primul rând, din Statele Unite, datorită faptului că fluxurile au fost redirecționate către consumatorii din țările din Asia și America de Sud, unde prețurile sunt mai mari.”
Majorarea livrărilor către România
Ambasadorul Valey Kuzmin a mai spus că în prima jumătate a lunii septembrie, Gazprom a crescut livrările către România – 347,6%, Serbia – 125,9%, Bulgaria – 52,3%, Germania – 35,8%, Finlanda – 19%, Italia – 15%, Grecia – 12,8% și Polonia – 11,4%.
”În același timp, compania rusă Gazprom a crescut în prima jumătate a anului 2021 exporturile de gaze din conducte până la o rată record de 107,5 miliarde de metri cubi și s-a apropiat de recordul istoric stabilit în aceeași perioadă în 2018, când livrările au ajuns la 108,9 miliarde de metri cubi.”, a mai precizat acesta.
Valey Kuzmin a ținut să precizeze că Vladimir Putin este de părere că ”prețurile la gaz în Europa au crescut pentru acei cumpărători care nu au semnat contracte pe termen lung cu Gazprom. Multe țări europene au asemenea acorduri.”
Sursă foto: Dreamstime