Comparativ cu 2015 este vorba de o creştere de 12,5% sau 19,9 miliarde metri cubi, a precizat cel mai mare producător mondial de gaze naturale.
Anterior, Gazprom a informat că în data de 6 ianuarie 2017 a stabilit un nou record în ceea ce priveşte livrările zilnice de gaze către ţările non-CSI, 615,5 milioane metri cubi, depăşind cu aproape un milion de metri cubi precedentul record care a fost stabilit în data de 5 ianuarie.
Experţii explică evoluţia bună a exporturilor de gaze naturale ruseşti spre Europa prin temperaturile scăzute de la finalul lui 2016, scăderea preţului petrolului în funcţie de care este indexat preţul gazelor în contractele convenite cu Gazprom precum şi prin scăderea producţiei europene.
"Acest rezultat record demonstrează creşterea semnificativă a cererii pentru gazul rusesc în Europa şi capacitatea noastră de a garanta exporturi fiabile în volumele cerute", a subliniat directorul general de la Gazprom, Alexey Miller.
În schimb, producţia de gaze a Gazprom a rămas în 2016 la un nivel istoric scăzut de 419 miliarde metri cubi în creştere foarte uşoară, 0,6 miliarde metri cubi, comparativ cu minimul post sovietic înregistrat în 2015, în principal din cauza scăderii consumului în Rusia.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.
Consiliul de Administraţie al Gazprom a aprobat luni un program de investiţii de 14,7 miliarde de dolari pentru anul viitor, a anunţat compania energetică rusă la sfârșitul anului trecut, potrivit RIA Novosti.
"Conform bugetului aprobat, suma alocată finanţării programului de investiţii în 2017 va totaliza 910,67 miliarde de ruble (14,73 miliarde de dolari)", se arată în comunicatul companiei.
Peste zece miliarde de dolari vor fi investiţi în diverse proiecte, iar programul de optimizare a costurilor va duce la economii de 198 de milioane de dolari în 2017. Gazprom se aşteaptă ca anul viitor valoarea împrumuturilor să se ridice la 4,6 miliarde de dolari.
În primele şase luni ale acestui an, vânzările de gaze ale Gazprom au crescut cu 8%, până la 1.755 miliarde ruble (24 miliarde de euro) graţie unui avans de 19% a vânzărilor spre Europa. Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.
AGERPRES