Profitul net al Gazprom a înregistrat anul trecut o valoare record. Ce factor a afectat rezultatele financiare?
Evoluția profitului net al Gazprom a fost înregistrată în contextul creșterii prețurilor la petrol şi gaze naturale, potrivit informațiilor transmise de Reuters. Totodată, grupul rusesc a informat că informat că vânzările sale au crescut cu 62% până la 10.241 miliarde de ruble, cel mai mare rezultat anual înregistrat vreodată, în timp ce profitul operațional a crescut de patru ori până la 2.411 miliarde ruble.
„Principalul factor care a afectat rezultatele financiare a fost creşterea preţurilor la gaze şi petrol. Asta a condus la creşterea vânzărilor dar şi la o creştere a costurilor pentru achiziţiile de gaze şi petrol”, a informat Gazprom.
Într-un interviu acordat unei publicaţii interne la finele lunii decembrie, directorul general adjunct de la Gazprom, Famil Sadygov, a spus atunci că Gazprom ar urma să plătească dividende de peste 45 de ruble pe o acţiune pentru 2021. Asta ar însemna o sumă de aproape trei ori mai mare decât precedentul record din 2018.
Totuși, sancţiunile impuse de Occident Rusiei după invadarea Ucrainei au determinat deja o serie de companii ruseşti să amâne şi chiar să renunţe la plata dividendelor. Ministerul rus al Finanţelor a anunţat că va analiza situaţia dividendelor plătite de companiile de stat pe baza unei analizeze de la caz la caz.
„În condiţiile în care peste 50% din acţiuni sunt controlate de guvern, dividendele Gazprom reprezintă o contribuţie crucială la bugetului statului”, susţin analiştii de la firma de brokeraj Aton.
Cel mai important grup petrolier din Rusia urmează exemplul Gazprom
Rosneft, cel mai important grup petrolier din Rusia, merge pe exemplul impus de Vladimir Putin în cazul Gazprom şi a început să ceară plata în ruble pentru produsele sale.
Mai exact, Rosneft a oferit produse petroliere de la rafinăriile sale pentru încărcare în perioada mai-iunie, într-o licitaţie care necesită plata anticipată în ruble, potrivit informaţiilor venite de la trei surse din piaţă, notează agenţia Reuters.
Reamintim că, anterior, Vladimir Putin a cerut ca toate gazele naturale vândute de către Gazprom să fie plătite în ruble.
Acum, cei de la Rosneft urmează şi ei aceste indicaţii şi cer plata anticipată în proporţie de 100% şi conversia plăţii în ruble pentru achiziţia petrolului său.