Grupul rus Gazprom a început lucrările de construcţie a gazoductului Nord Stream, proiectat pentru a transporta gaze naturale din Rusia spre Europa de Vest, pe sub Marea Baltică, transmite agenţia Ria Novosti.

Gazoductul, format din două conducte, va transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an către statele din vestul Europei, ocolind ţări de tranzit tradiţionale precum Ucraina şi Belarus.

Operatorul gazoductului, Nord Stream AG, a anunţat în martie că a asigurat fonduri de aproape patru miliarde de euro pentru proiect, suma acoperind 70% din necesarul de finanţare a primei faze. Cheltuielile rămase vor fi suportate de acţionarii Nord Stream, respectiv Gazprom (cu o participaţie de 51% ), grupurile germane BASF/Winterhshall şi E.ON Ruhrgas (ambele cu câte 20% din proiect) şi compania energetică olandeză Gasunie (9%).

Primele livrări de gaze ar urma să fie efectuate în 2011. Rusia şi Germania au semnat, în 2005, un angajament pentru dezvoltarea gazoductului.

Nord Stream AG a modificat ruta iniţială a conductelor din cauza îngrijorărilor statelor baltice legate de impactul proiectului asupra mediului înconjurător. Ruta finală trece prin apele teritoariale şi zonele economice exclusive ale Finlandei, Suediei, Danemarcei şi Germaniei, evitând Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia.

SURSA: Mediafax