Gazprom a luat o decizie istorică. Gigantul rus anulează dividendele pentru prima dată din 1998

Astfel, acțiunile companiei ruse Gazprom s-au prăbușit cu 24%. Directorul general adjunct a explicat că plata dividentelor nu este recomandabilă, conform acționarilor.

„Acționarii au decis că, în situația actuală, nu este recomandabil să plătească dividende pe baza rezultatelor din 2021. Prioritățile Gazprom sunt în prezent implementarea programului său de investiții, inclusiv gazificarea regională a Rusiei”, a declarat directorul general adjunct Famil Sadygov, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Acțiunile Gazprom s-au prăbușit cu 24% în urma acestei decizii, care a anulat o recomandare a consiliului de administrație de a plăti un dividend de 52,53 ruble pe acțiune, în ceea ce ar fi fost cea mai mare plată a sa.

Gazprom a redus livrările de gaz către Europa prin Ucraina

În altă ordine de idei, Gazprom a anunţat anterior că a redus livrările de gaz către Europa prin Ucraina și a cerut să furnizeze gaze dintr-un alt punct de intrare, dar solicitarea i-a fost respinsă.

Astfel, gigantul energetic a anunţat că livrările de gaz către Europa prin punctul de intrare Sudzha din Ucraina au înregistrat o reducere, situându-se la 41,4 milioane de metri cubi, faţă de 41,9 milioane de metri cubi vineri.

Gazprom a cerut să furnizeze gaze dintr-un alt punct de intrare, cel al Sokhranovka, însă cererea a fost respinsă de Ucraina, transmite Reuters.

Mai multe ţări, printre care Italia, au reclamat că au primit mai puţin gaz de la Rusia, în ultimele zile. Gazprom a anunţat că a redus livrările de gaz către Europa prin Ucraina. Gazprom a cerut să furnizeze gaze dintr-un alt punct de intrare, dar solicitarea i-a fost respinsă.

Gazprom a anunţat că livrările de gaz către Europa prin punctul de intrare Sudzha din Ucraina au înregistrat o reducere, situându-se la 41,4 milioane de metri cubi, faţă de 41,9 milioane de metri cubi vineri.

Franța a anunțat anterior acestei decizii că nu a mai primit gaze naturale din Rusia prin conductă din 15 iunie, după ce gigantul energetic rus Gazprom a avertizat în această săptămână că va reduce drastic livrările către Europa.

Trebuie menționat că Franța primește aproximativ 17% din gazul său din Rusia prin conexiuni de rețea cu Germania, care se bazează în mare măsură pe aprovizionarea Rusiei și a criticat mișcarea Gazprom ca fiind „politică”. Livrările fuseseră deja reduse cu 60 la sută de la începutul acestui an, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.