"Am discutat probleme legate de exporturile de gaze ruseşti către Austria. Acestea au urcat, anul trecut, cu 11,5% iar în acest an cererea a continuat să se majoreze. Cantitatea de gaze naturale livrată în perioada 1 ianuarie – 9 iunie 2016 a crescut cu 19,8%, comparativ cu perioada similară din 2015", se arată în declaraţia oficialilor Gazprom. 

OMV şi Gazprom au analizat şi implementarea proiectului gazoductului Nord Stream 2, care va aduce gaze din Rusia prin Marea Baltică, prin Germania, până în Austria la hub-ul de gaze Baumgarten. 

Această conductă, care va avea o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, va fi gata în 2019. Jumătate din participaţie este deţinută de Gazprom, iar OMV, E.ON, Engie, Shell şi BASF au câte 10%. Costurile totale vor ajunge la 10 miliarde de euro. 

Gazprom şi OMV vor face în vara acestui an un pas în discuţiile privind realizarea unui schimb de active, a declarat luna trecută directorul general al OMV, Rainer Seele. În luna aprilie a acestui an, OMV a oferit companiei ruse Gazprom o participaţie minoritară în activele sale norvegiene offshore în schimbul unei participaţii minoritare la două blocuri din zăcământul energetic Urengoy din Siberia. 

În februarie, OMV a anunţat că Rusia va fi noua regiune cheie pentru dezvoltarea grupului, alături de Emiratele Arabe Unite şi Iran. În prezent, producţia OMV se bazează în mare parte pe zăcămintele mature din Austria şi România, iar în următorii patru ani grupul trebuie să-şi dubleze rata de înlocuire a zonelor de producţie până la 100%. 

Rainer Seele a avertizat în februarie că dacă schimbul planificat de active cu Gazprom pentru o participaţie la câmpul siberian de gaze Urengoy va eşua, producţia de petrol şi gaze a grupului austriac ar putea stagna la 300.000 de barili echivalent petrol pe zi până în 2020. 

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,3572% alţi acţionari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie). 

AGERPRES