Gazprom a oprit exporturile de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina

Gazprom a precizat într-o declarație pe Telegram că, din cauza refuzului repetat și clar exprimat de Ucraina de a reînnoi acordurile de tranzit, compania nu mai are capacitatea tehnică și juridică de a furniza gaze prin teritoriul ucrainean începând cu 1 ianuarie 2025. De asemenea, Gazprom a confirmat că, începând cu ora 08:00, ora Moscovei (07:00, ora României), nu se mai efectuează livrări de gaz rusesc pentru tranzit prin Ucraina.

Republica Moldova, afectată de această decizie, își acoperă o parte din necesarul de energie electrică prin producția internă, însă mai mult de jumătate din consum depinde de importurile din România.

„Din cauza refuzului repetat şi clar exprimat al părţii ucrainene de a reînnoi aceste acorduri, Gazprom a fost lipsit de capacitatea tehnică şi juridică de a furniza gaze pentru tranzit prin teritoriul Ucrainei începând cu 1 ianuarie 2025”, a declarat Gazprom într-o declaraţie pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Începând cu ora 08:00, ora Moscovei (07.00 ora României), furnizarea de gaz rusesc pentru transportul său prin teritoriul Ucrainei nu se efectuează”, a confirmat Gazprom.

Transportul de gaze rusești prin Ucraina a fost oprit

Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că transportul de gaze rusești prin Ucraina a fost oprit „în interesul securității naționale”.

Închiderea celei mai vechi rute de tranzit a gazelor rusești către Europa marchează sfârșitul unui deceniu de relații tensionate, care au început după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. În anul următor, Ucraina a întrerupt achizițiile de gaz rusesc.

„Am oprit tranzitul de gaze ruseşti. Acesta este un eveniment istoric. Rusia îşi pierde pieţele, va suferi pierderi financiare. Europa a luat deja decizia de a renunţa la gazul rusesc”, a declarat ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, citat de Reuters.

Ucraina se confruntă acum cu pierderea a aproximativ 800 de milioane de dolari anual din taxe de tranzit din partea Rusiei, în timp ce Gazprom va suferi o pierdere de aproape 5 miliarde de dolari din vânzările de gaz.

Oprirea fluxurilor de gaze era previzibilă în contextul războiului care a început în februarie 2022. Ucraina a refuzat ferm să prelungească acordul, din cauza conflictului militar în curs.

Ce face Republica Moldova

Republica Moldova este una dintre cele mai afectate țări și a anunțat că va trebui să adopte măsuri pentru a reduce consumul de gaz cu o treime.

În aceste condiții, aproximativ 62% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova va fi acoperit prin importuri din România.

Potrivit unei declarații a companiei SA Energocom, în luna ianuarie 2025, consumul de energie electrică al Republicii Moldova (pe malul drept al râului Nistru) va fi asigurat printr-o combinație de producție internă și importuri din România.

Centrale termice din Chișinău și Bălți vor produce mai mult de 127.000 MWh, ceea ce reprezintă aproximativ 28% din consumul estimat. De asemenea, energia regenerabilă, provenind atât din instalațiile cu tarif fix stabilit de ANRE, cât și din piața liberă, va contribui cu alte 46.000 MWh (aproximativ 10%). Totuși, producția din surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, depinde de condițiile meteorologice și nu poate fi considerată o sursă constantă.

Din importurile din România, 178.000 MWh (circa 39%) vor fi achiziționate de pe bursa OPCOM, iar 105.000 MWh (aproximativ 23%) vor proveni din contracte bilaterale.