Gazprom a anunţat că a redus livrările de gaz către Europa prin Ucraina și a cerut să furnizeze gaze dintr-un alt punct de intrare, dar solicitarea i-a fost respinsă. Astfel, gigantul energetic a anunţat că livrările de gaz către Europa prin punctul de intrare Sudzha din Ucraina au înregistrat o reducere, situându-se la 41,4 milioane de metri cubi, faţă de 41,9 milioane de metri cubi vineri.
Ucraina a respins cererea Rusiei
Gazprom a cerut să furnizeze gaze dintr-un alt punct de intrare, cel al Sokhranovka, însă cererea a fost respinsă de Ucraina, transmite Reuters.
Mai multe ţări, printre care Italia, au reclamat că au primit mai puţin gaz de la Rusia, în ultimele zile. Gazprom a anunţat că a redus livrările de gaz către Europa prin Ucraina. Gazprom a cerut să furnizeze gaze dintr-un alt punct de intrare, dar solicitarea i-a fost respinsă.
Gazprom a anunţat că livrările de gaz către Europa prin punctul de intrare Sudzha din Ucraina au înregistrat o reducere, situându-se la 41,4 milioane de metri cubi, faţă de 41,9 milioane de metri cubi vineri.
Franța deja nu mai primește gaze din 15 iunie
Ieri, Franța a anunțat că nu a mai primit gaze naturale din Rusia prin conductă din 15 iunie, după ce gigantul energetic rus Gazprom a avertizat în această săptămână că va reduce drastic livrările către Europa.
Franța primește aproximativ 17% din gazul său din Rusia prin conexiuni de rețea cu Germania, care se bazează în mare măsură pe aprovizionarea Rusiei și a criticat mișcarea Gazprom ca fiind ”politică”. Livrările fuseseră deja reduse cu 60 la sută de la începutul acestui an, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.
Gazprom a spus că reducerile de aprovizionare prin conducta Nord Stream sunt rezultatul lucrărilor de reparații, dar oficialii UE cred că Moscova pedepsește aliații Ucrainei, unde forțele ruse au lansat o invazie în februarie.
Prețurile la gaze naturale cresc pe măsură ce Rusia reduce din nou aprovizionarea. Gazprom a anunțat că va reduce exporturile către Germania, iar ENI a anunțat că compania rusească a redus livrările către Italia. Din cauza acestor manevre contractele futures au crescut cu 46% în această săptămână, iar prețurile cresc semnificativ.