Așadar, directorul companiei publice de distribuţie a gazelor naturale Moldovagaz a transmis într-un mesaj publicat pe Telegram că Gazprom a furnizat Republicii Moldova un volum total de 176,7 milioane metri cubi de gaze naturale în luna martie a acestui an.
„În luna martie a acestui an, în conformitate cu contractul actual, Gazprom a furnizat Republicii Moldova un volum total de 176,7 milioane metri cubi de gaze naturale, sau 5,7 milioane metri cubi pe zi”, a scris Vadim Ceban.
Livrările au fost reluate după o pauză de aproximativ trei luni
Începând din luna decembrie a anului trecut, grupul rus Gazprom a furnizat gaze naturale doar regiunii separatise Transnistria.
Livrările de gaze au provocat în mod frecvent tensiuni între Republica Moldova şi Rusia până la finele anului trecut, în condiţiile în care până acum Chişinăul a depins aproape în exclusivitate de Gazprom pentru importurile de gaze.
Vadim Ceban a precizat că decizia de a relua achiziţiile de gaze, care vor fi utilizate pentru producţia de electricitate, a fost luată pentru că preţul cerut de Gazprom este „aproape identic” cu cel oferit luna trecută de furnizorul local Energocom.
În luna octombrie 2021, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit cu cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.
Transnistria primește gaz rusesc fără să plătească
Anterior, Victor Parlicov a declarat că Gazprom a furnizat din decembrie doar regiunii separatiste moldovenești Transnistria, susținută de Rusia, fără ca autoritățile centrale de la Chișinău să primească ceva.
Parlicov a spus că Republica Moldova a reușit să asigure aprovizionarea datorită unor credite de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Dar, a spus el, Transnistria nu a plătit niciodată Gazprom pentru gazul pe care îl primește.
„Transnistria nu a plătit pentru gaz înainte și nu plătește nici acum. Gazprom suportă datoriile de acolo. Dar când (restul Moldovei) primea gaz, compania rusă a recurs la tăieri de aprovizionare, la șantaj”, a precizat oficialul moldovean.