Compania prevăzuse în februarie o creştere de preţ de circa 15% pentru Europa în 2011, până la o medie de 352 dolari pe mia de metri cubi. Pe de altă parte, preţul mediu de export a ajuns deja la 346 dolari/mia de metri cubi în primul trimestru.
În România, gazele importate au costat în luna ianuarie 399 dolari pe mia de metri cubi, iar în ianuarie – 392 dolari.

Preţul gazelor naturale este legat de cel al petrolului, care se tranzacţionează la peste 120 de dolari pe baril, cel mai mare nvel înegistrat din vara lui 2008, din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.
Consum tot mai mare

Directorul general executive al Gazprom, Alexei Miller, a declarat, potrivit Reuters, că exporturile din luna aprilie către Europa, căreia îi livrează în medie circa 25% din necesarul de consum, le vor depăşi pe cele înregistrate "în unele luni de iarnă", când în mod tradiţional consumul ajunge la vârf.

"Pieţele europene bat toate recordurile. De exemplu, exporturile Gazprom din luna aprilie le vor întrece pe cele din unele luni de iarnă, în timp ce pentru luna decembrie vedem preţul din contractele pe termen lung la circa 500 dolari. Cred că acestea nu vor fi ultimele recorduri la care vom asista în acest an", a spus Miller.

Cererea de gaz a crescut în Europa, odată cu revenirea economică. În plus, criza nucleară din Japonia a determinat statele europene să se uite mai mult la gazele naturale.