Gazprom, compania rusească cu cele mai mari pierderi în 2023

Cea mai mare corporație din Rusia, gigantul Gazprom, a suferit o pierdere netă record de 6,1 miliarde de dolari în 2023, pentru prima dată în 25 de ani și a devenit cea mai neprofitabilă companie din Rusia, potrivit publicației Forbes din Rusia.

Publicația notează totuși că Gazprom a atins deja un profit net de aproape 12 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2024. De menționat că, Gazprom vede în Africa un punct de creștere pentru dezvoltarea viitoare a aprovizionării și prevede o tendință de scădere a consumului european în următorii ani.

Complexul chimic și de gaze Amur, un joint-venture între Sibur Holding din Rusia și Sinopec din China, se află pe locul al doilea în clasamentul Forbes din Rusia. Pierderile nete ale acestuia sunt de 750 de milioane de dolari.

Acesta este un complex chimic în construcție în regiunea Amur, care se așteaptă să devină unul dintre cei mai mari producători de polietilenă și polipropilenă din lume. La începutul lunii septembrie 2024, gradul de pregătire al complexului chimic Amur Gas era de 55%.

SIBUR Holding intenționează să lanseze producția la întreprindere în 2027, deși înainte de introducerea sancțiunilor occidentale privind furnizarea de echipamente, era planificată lansarea acesteia în 2024.

Sursa: Dreamstime

Pierderi totale de 9,4 miliarde de dolari pentru companiile monitorizate

Topul primelor cinci cele mai neprofitabile companii rusești include, de asemenea, Ozon (pierderi nete de 450 milioane de dolari), United Aircraft Corporation a Rostec (pierderi nete de 360 milioane de dolari) și rețeaua socială VK (pierderi nete de 360 milioane de dolari).

Clasamentul rusesc al companiilor care au înregistrat pierderi include, de asemenea, compania de cărbune Mezhdurechye (pierderi nete de 340 milioane de dolari), metroul din Moscova (pierderi nete de 320 milioane de dolari), Agenția rusă de stat de asigurare a depozitelor (pierderi nete de 310 milioane de dolari) și Baltika Breweries (pierderi nete de 290 milioane de dolari).

În același timp, publicația raportează că grupul de companii RusGazDobycha și-a redus pierderea netă. În 2022, cifra a fost de 1,6 miliarde de dolari, iar în 2023 a fost de 320 milioane de dolari.

În total, în 2023, pierderile totale înregistrate de companiile rusești incluse în rating au depășit 9,4 miliarde de dolari.