Deputaţii Adunării Populare a regiunii autonome găgăuze din Republica Moldova au votat pentru formarea unei delegaţii care să se deplaseze la Moscova şi să poarte negocieri directe cu Gazprom. Această iniţiativă a fost susţinută de majoritatea membrilor legislativului local, potrivit știri.md
Deputaţi au propus să fie adresată o scrisoare Ambasadei Rusiei la Chişinău, în vederea pregătirii vizitei. Delegaţia ar urma să meargă la Moscova pentru a cere conducerii Gazprom să reducă costul gazelor pentru regiunea prorusă a Republicii Moldova sau să ofere compensaţii pentru populaţia autonomiei.
Parlamentul Republicii Moldova a instituit joia trecută stare de urgenţă în sectorul energetic. Măsura va fi în vigoare timp de 60 de zile, din cauza riscului ca Gazprom să suspende livrarea de gaze.
Compania rusă a solicitat plata în avans şi nu a ajuns la un compromis cu Moldovagaz, care nu dispune de toate resursele financiare necesare. În aceste condiţii, Gazprom a avertizat că va sista livrarea gazelor naturale către Republica Moldova din 21 ianuarie.
Prețul gazelor a crescut în Republica Moldova
Preţul gazelor practicat de Gazprom pentru Republica Moldova a crescut în contextul evoluţiilor de pe pieţele internaţionale.
Deputaţii APG au discutat despre situaţia aprovizionării cu gaze, remarcând „incapacitatea majorităţii populaţiei autonomiei de a plăti gazul la tarife atât de mari”.
În opinia lor, „de vină este conducerea Moldovei, care adoptă o poziţie antirusească şi nu este capabilă să negocieze cu Moscova”.
APG a decis că „Găgăuzia ar trebui să poarte negocieri directe cu privire la aprovizionarea cu gaze a regiunii”.
Din componenţa delegaţiei care intenţionează să meargă la Moscova vor face parte deputaţii Viktor Petrov, Elena Iurcenko şi Leonid Kiosea, care au vorbit în repetate rânduri despre simpatia lor pentru Partidul Socialiştilor.
Se presupune că în capitala Rusiei vor discuta „şi alte chestiuni de actualitate”. Decizia a fost luată, marţi, cu votul majorităţii deputaţilor APG. În acelaşi timp, APG este nefuncţională şi nu poate lua decizii, întrucât nu a reuşit încă să aleagă un preşedinte şi să formeze organele de conducere ale parlamentului.
Marţi, 25 ianuarie, deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei au eşuat pentru a 14-a oară să aleagă preşedintele organismului legislativ al regiunii.