Gazprom a cerut Curții de Arbitraj de la Stockholm să majoreze prețul gazelor furnizate Poloniei în cadrul contractului Yamal, a declarat compania poloneză de gaze PGNiG, potrivit Reuters.

„Pe data de 14 ianuarie 2022, PGNiG a primit o cerere din partea unui reprezentant al PJSC Gazprom și Gazprom Export către Curtea de Arbitraj de la Stockholm privind o cerere de modificare a condițiilor de preț pentru gazele furnizate în cadrul Contractului Yamal. Gazprom se așteaptă să majoreze retroactiv prețul contractului ca parte a cererilor de renegociere din 8 decembrie 2017 și 9 noiembrie 2020”, a precizat compania într-o declarație pe site-ul său.

Compania PGNiG consideră cererea drept nefondată

Pawel Majewski, președintele consiliului de administrație al companiei de stat de petrol și gaze PGNiG, a calificat cererea drept nefondată și a declarat că este pregătit să o dovedească în instanță.

Gazprom Export a confirmat pentru RIA Novosti apelul la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Compania a precizat că a trimis o solicitare către PGNiG de revizuire a prețului gazului conform contractului încă din noiembrie 2017, înainte de a mai face o cerere trei ani mai târziu.

„Întrucât negocierile de afaceri privind revizuirea prețurilor în conformitate cu solicitările de mai sus nu au condus la acorduri, am înaintat litigiul la arbitraj, în deplină conformitate cu termenii contractului”, a spus Gazprom Export.

Polonia nu va prelungi contractul cu Yamal

În toamna anului 2021, partea poloneză a cerut o reducere a prețului combustibilului în cadrul contractului cu Gazprom. Varșovia a inițiat anterior proceduri de arbitraj în 2011 și 2015. În urma acestora, până în martie 2020, Polonia a obținut o modificare a formulei de preț a contractului.

Tribunalul de arbitraj de la Stockholm a aprobat o nouă formulă pentru calcularea prețului gazelor naturale din Rusia. Gazprom a fost obligată să restituie PGNiG aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Holdingul a transferat fondurile, dar a promis că va face recurs împotriva deciziei instanței.

Polonia nu intenționează să prelungească contractul cu Yamal după ce acesta expiră în 2022 și speră să rezolve problema materiei prime prin cumpărarea de combustibil de la alți furnizori.