Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat vineri că livrările sale de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, din motive de „întreținere”.

„La 31 august 2022, singura unitate de comprimare a gazelor Trent 60 va fi oprită timp de trei zile, până la 2 septembrie, pentru lucrări de întreținere la care vor participa tehnicieni de la Siemens”, a precizat Gazprom într-un comunicat.

Transportul de gaze prin Nord Stream va fi suspendat

Ca urmare, „transportul de gaze prin conducta Nord Stream va fi suspendat timp de trei zile”, a continuat acesta, precizând că întreținerea echipamentelor este „necesară la fiecare 1.000 de ore de funcționare”.

La sfârșitul acestei perioade, și în absența unor defecțiuni tehnice, livrările de gaze vor fi reluate cu un debit de 33 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, a mai explicat comunicatul.

Anunțul vine în contextul în care Moscova a fost acuzată recent de „șantaj energetic” de către Occident, iar această măsură riscă să reînvie temerile legate de penuria de energie în Europa.

Rusia a tăiat în mod repetat livrările de gaze către Europa, care este puternic dependentă de energia rusă, după ce țările occidentale au impus sancțiuni Moscovei din cauza ofensivei sale din Ucraina.

40% din importurile de gaze proveneau din Rusia

Aproximativ 40% din importurile de gaze ale UE proveneau din Rusia până anul trecut.

În ultimele săptămâni, Rusia a justificat aceste tăieri prin faptul că nu a returnat o turbină Siemens reparată în Canada, despre care Moscova susține că este esențială pentru buna funcționare a gazoductului Nord Stream 1.

Țările europene acuză Moscova că întârzie returnarea acestei turbine pentru a putea pretinde o reducere a livrărilor sale și a exercita astfel presiuni asupra lor.

O oprire pentru întreținere de 10 zile în iulie a provocat anterior îngrijorări în rândul țărilor europene, care încearcă de luni de zile să își diversifice aprovizionarea.

Prețul gazului continuă să crească

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa se îndreaptă anul acesta spre cea mai lungă serie de creşteri săptămânale, intensificând presiunile asupra gospodăriilor şi companiilor şi ameninţând să împingă economiile în recesiune, transmite Bloomberg.

Cotaţiile au crescut din nou vineri, după ce joi au închis la un nivel ridicat record. În ultimele săptămâni, piaţa s-a înăsprit şi mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producţia de energie hidro şi nucleară. Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere.