Grupul rus ar putea lua această decizie în urma îngrijorărilor exprimate de guvernul bulgar că nu va avea suficiente fonduri pentru a finanţa partea sa din proiect.
"Gazprom ar putea să plătească atât pentru partea rusească, cât şi pentru partea bulgară urmând să-şi recupereze pierderile prin plăţile de tranzit", a declarat sursa.
Zilele trecute ministrul bulgar al economiei, Delian Dobrev, a declarat că Bulgaria şi Rusia ar putea să nu semneze un acord cu privire la construcţia gazoductului South Stream până la data de 15 noiembrie, deoarece Rusia a venit cu o serie de noi solicitări cu privire la modelul financiar al proiectului, înainte de a acorda Bulgariei o reducere de 11% la preţul gazelor naturale ruseşti.
În luna noiembrie 2010 grupul energetic de stat Bulgarian Energy Holding şi subsidiara sa Bulgargaz au semnat un contract cu Gazprom pentru crearea unui joint venture, denumit South Stream Bulgaria, în care ambele părţi aveau 50% şi care ar fi trebuit să fie responsabil de construcţia şi operarea conductei în Bulgaria. Potrivit estimărilor de la acea dată, participarea Bulgariei la proiectul South Stream ar fi urmat să coste aproximativ 500 milioane de euro.
Gazprom deţine 50% din proiectul South Stream, 20% aparţin grupului italian Eni, în timp ce grupul francez EDF şi grupul german Wintershall deţin fiecare câte 15%. Recent, directorul general de la Gazprom, Aleksei Miller, a spus că lucrările la gazoductul South Stream vor demara în acest an, debutul livrărilor fiind programat pentru 2015.
Decizia finală de investiţii în proiectul South Stream este programată să fie luată în luna noiembrie 2012