Astfel, sursa citată susţine că grupul rus ar putea fi dispus să modifice clauzele contractuale de tip ”take-or-pay”, care obligă clienţii să plătească pentru o anumită cantitate de gaze naturale chiar dacă în realitate au achiziţionat o cantitate mai mică.
Gazprom, care asigură aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, a acceptat deja să reducă preţurile pentru o parte din clienţii săi europeni importanţi, cum este grupul german E.ON, pentru a-şi menţine cota de piaţă.
În urmă cu 14 ani, de la preluarea puterii de către preşedintele rus Vladimir Putin, grupul Gazprom, controlat de statul rus, a devenit un instrument prin care Moscova a exercitat presiuni asupra altor state. De exemplu, în urma unor dispute cu Ucraina pe tema preţului gazelor naturale, Rusia a oprit complet livrările.
Conform aceleiași surse, SUA şi Uniunea Europeană au avertizat Rusia că riscă să fie sancţionată dacă populaţia regiunii ucrainene Crimeea va alege să se unească cu Rusia, cu ocazia unui referendum pe care UE îl consideră ilegal.