Fluxurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, s-au situat la un nivel redus anul acesta, după ce livrările de gaz s-au redus în urma invaziei trupelor rusești în Ucraina. Sancţiunile occidentale impuse Rusiei au dus la o dispută privind echipamentul folosit pentru gazoductul Nord Stream 1. Ca rezultat, preţul gazelor a crescut.
„Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta”, susţine Gazprom.
Prețul de referință la gaz a atins un nivel record: 335 de euro pentru un Megawatt oră
În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar marţi se situau la aproximativ 226 euro pentru un Megawatt oră, dar mult peste nivelul la care erau în urmă cu un an, de aproximativ 46 euro per MWh.
Exporturile Gazprom au scăzut considerabil în urma invaziei
Kievul a închis una din rutele Gazprom pentru exporturile spre Europa, în timp ce Gazprom a redus livrările la doar 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1 spre Germania, din cauza disputei privind echipamentul.
Per total, exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, la 78,5 miliarde metri cubi, în perioada ianuarie – 15 august, în timp ce producţia a înregistrat un declin de 13,2%, la 274,8 miliarde metri cubi, faţă de anul precedent, se arată în comunicatul companiei ruse.
În Europa ar fi posibilă construirea unui nou gazoduct
Joi, 11 august, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a pledat pentru construirea unui gazoduct între Portugalia şi Europa Centrală. De această conductă de gaze naturale ar fi mare nevoie în acest moment, având în vedere efectele războiului din Ucraina, dar şi tensiunile între Rusia şi Europa pe tema alimentării cu gaze.
„M-am interesat mult de o conductă care astăzi ne lipseşte enorm de mult, şi anume o conductă pe care ar fi trebuit să o construim între Portugalia, Spania, prin Franţa şi până în Europa Centrală”, a declarat cancelarul Olaf Scholz, joi, într-o conferinţă de presă, potrivit agenţiei AFP.