Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, a remarcat că fluxurile scăzute de gaze rusești către Europa „coincid cu tensiunile geopolitice accentuate asupra Ucrainei”.
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) a acuzat Rusia pentru agravarea crizei gazelor naturale din Europa, afirmând că prețurile ridicate și nivelurile scăzute de stocare provin în mare parte din comportamentul furnizorului de stat de gaze Gazprom, potrivit Europa Liberă.
Gazprom, principalul vinovat
Europa se confruntă cu o penurie de energie care a dus la prețuri record la gaze și energie în ultimele câteva luni. Nivelurile de stocare a gazelor sunt de numai 50% din capacitate, comparativ cu media istorică de 70% în acest moment al anului.
Fatih Birol, director executiv al AIE, cu sediul la Paris, cu 30 de membri, a declarat că deficitul actual de stocare se datorează în mare parte Gazprom. Rusia ar putea trimite până la o treime mai mult gaz prin conductele existente, a spus Birol, a cărei organizație oferă recomandări de politică privind energia accesibilă și durabilă.
Birol a citat alți susținători ai conductei, cum ar fi Norvegia, Algeria și Azerbaidjan, spunând că și-au mărit livrările către Europa, în timp ce Gazprom și-a redus exporturile cu 25% în trimestrul al patrulea, comparativ cu un an în urmă, „în ciuda prețurilor ridicate de pe piață”, el adăugat.
Legături cu tensiunile din Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Gazprom și-a îndeplinit obligațiile în baza contractelor pe termen lung și a dat vina pe prețurile ridicate la gaze la vedere pe deciziile europene de a se îndrepta către prețuri volatile pe piață pe termen scurt. El de asemenea a afirmat că clienții germani revând gaz rusesc în Polonia și Ucraina, mai degrabă decât să răspundă nevoilor pieței lor.
Birol a declarat direct că Rusia folosește gaz pentru a exercita presiuni politice asupra Europei de Vest. El a remarcat că fluxurile scăzute de gaze rusești către Europa „coincid cu tensiunile geopolitice accentuate asupra Ucrainei”, adăugând: „Am vrut doar să subliniez această coincidență”.
Rusia a mutat aproape 100.000 de militari în apropierea graniței Rusiei cu Ucraina și a cerut ca NATO să înceteze orice extindere în continuare spre est. De asemenea, dorește ca autoritățile de reglementare din Germania și din Uniunea Europeană să aprobe conducta Nord Stream 2 nou construită, care ar ocoli alte țări și ar începe să aducă gaze naturale direct în Germania.