UPDATE: Gazprom inaugurează al doilea tronson al gazoductului Nord Stream

Gigantul rusesc Gazprom a inaugurat astăzi al doilea tronson al gazoductului Nord Stream către Europa, iar la cel de-al doilea mare proiect al Rusiei – South Stream- construcţia este planificată să înceapă în decembrie 2012. În acelaşi timp, gazoductul european – Nabucco, care prevede transportul gazelor de la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia spre Austria, nu a făcut mari progrese.

UPDATE:
Gazprom împreună cu acţionarii minoritari ai gazoductului Nord Stream – Wintershall Holding (15,5%) şi E.ON Ruhrgas (15,5) din Germania, precum şi GDF Suez din Franţa şi Gasunie din Olanda, cu câte 9%-  au aprobat derularea unui studiu de fezabilitate cu privire la construirea a două noi linii, cea de-a treia şi a patra, pentru exportul de gaze naturale din Rusia spre Europa, a anunţat compania într-un comunicat.

Acţionarii au adoptat o rezoluţie potrivit căreia o nouă companie, care va fi înfiinţată în al doilea trimestru al anului următor, va fi însărcinată cu dezvoltarea acestui proiect. Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a precizat că un memorandum de înţelegere cu privire la noile linii ale Nord Stream va fi semnat până la finele acestui an. “Construcţie celei de a treia şi a patra linii a fost acceptată ca fiind viabilă din punct de vedere economic şi tehnic”, a declarat Miller, citat de Agerpres.

Prezent la ceremonia de deschidere a celei de a doua linii a conductei Nord Stream, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că  “Astăzi are loc un eveniment de mare importanţă pentru noi. S-a încheiat construcţia celei de-a doua ramificaţii a gazoductului Nord Stream, iar conducta începe să funcţioneze la capacitate maximă. Consumatorii europeni vor putea de acum să primească, anual, până la 55 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti”.
Potrivit lui Putin,  Nord Stream este un proiect multilateral de mare amploare. Traseul său trece prin apele teritoriale ale cinci state baltice. La construcţia şi livrarea echipamentelor au luat parte companii ruseşti, italiene, germane şi japoneze. Cele mai mari bănci mondiale au atras o sumă record de investiţii – 6,4 miliarde de euro.

Putin garantează europenilor livrarea gazelor fără întreruperi

“În mai puţin de doi ani şi jumătate, pe fundul Mării Baltice s-au instalat 2.500 de kilometri de conducte. Lucrările s-au făcut în condiţii dificile, în largul mării, la mari adâncimi. S-au aplicat metode inovatoare. În studiile ştiinţifice ecologice s-au investit peste 100 de milioane de euro. Acum "Nord Stream" poate funcţiona complet, în regim automat, sub controlul permanent al centrului electronic de coordonare, fără staţii de comprimare intermediare, fapt ce va permite reducerea cheltuielilor de exploatare şi scăderea emisiilor de dioxid de carbon. Prospecţiunile au contribuit la desfăşurarea unor importante studii hidrografice. Cu participarea unei echipe internaţionale de specialişti şi ingineri, a fost studiată o suprafată de 2.500 de kilometri pătraţi de pe fundul mării, s-a creat un sistem complex de monitorizare a mediului şi a fost asigurată securitatea ecosistemului sensibil al Mării Baltice”, a spus Putin.

Liderul rus i-a asigurat pe europeni că garantează ca livrările de gaze naturale vor fi sigure fără întreruperi."Nord Stream" este capabil să satisfacă nevoile crescânde de resurse energetice ale Europei. Gazul va fi livrat direct, pe cel mai scurt traseu, care leagă cele mai mari zăcăminte de gaze ruseşti de pieţele din Europa, fără riscuri de tranzit – în mod stabil şi fără întreruperi. Garantăm acest lucru. Rusia şi-a îndeplinit şi îşi va îndeplini întotdeauna obligaţiile sale de furnizor sigur şi previzibil de combustibil pe pieţele europene. Sperăm că şi Uniunea Europeană va contribui la folosirea eficientă a potenţialului "Nord Stream". Doar prin eforturi comune vom putea garanta interesele producătorilor şi consumatorilor şi consolida securitatea energetică.Sunt convins că "Nord Stream" va aduce o contribuţie importantă în dezvoltarea economică a ţărilor noastre şi a continentului european, în ansamblu”a declarat Vladimir Putin, potrivit Rador.

Ruşii au deschis deja robinetul cu gaze

Primul tronson al conductei Nord Stream, care leagă oraşul rusesc Viborg de la graniţa cu Finlanda de oraşul german Greifswald, traversând Marea Baltică, a fost dat în folosinţă în noiembrie 2011 şi are o capacitate anuală de 27,5 miliarde de metri cubi de gaze. Cel de-al doilea tronson are o lungime de 1.224 de kilometri şi va pompa gaze naturale de la zăcământul Iuzno-Ruskoie din Peninsul Iamal, din nordul Rusiei, informează Ria Novosti, preluată de mediafax.ro.

Inaugurarea acestui segment va dubla capacitatea anuală a gazoductului Nord Stream la 55 de miliarde de metri cubi. Acţionarii consorţiului care operează conducta sunt Gazprom, cu o participaţie de 51%, Wintershall Holding şi E.ON Ruhrgas din Germania cu câte 15,5%, precum şi GDF Suez din Franţa şi Gasunie din Olanda, cu câte 9%. Înainte de lansarea rutei Nord Stream, Rusia furniza gaze către Europa prin Belarus şi Ucraina, aceasta din urmă asigurând tranzitul a două treimi din livrări.

Exporturile ruseşti de gaze via Ucraina au fost întrerupte în mai multe rânduri în ultimii ani, cel mai recent în 2009, din cauza neînţelegerilor legate de preţuri. Primul tronson al Nord Stream a permis Rusiei să reducă livrările prin Ucraina şi să furnizeze gaze direct către Germania şi alte ţări occidentale. În ianuarie-august 2012, livrările de gaze ale Rusiei prin Ucraina au scăzut cu 22,86% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 54 miliarde de metri cubi, în timp ce livrările prin intermediul Nord Stream, în intervalul noiembrie 2011-1 octombrie 2011 au totalizat 8,7 miliarde de metri cubi.

Lansarea celui de-al doilea tronson al Nord Stream creşte probabilitatea ca sistemul să funcţioneze sub capacitate, dacă furnizorul nu va accepta preţuri mai mici, consideră Josef Auer, analist la Deutsche Bank Research.

Ce se mai întâmplă cu Nabucco?
Astăzi are loc comitetul politic al proiectului Nabucco, la Viena, unde participă reprezentanţii guvernamentali Nabucco din ţările de tranzit. După finalizarea reuniunii, Reinhard Mitschek, directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, şi Christian Dolezal, director de comunicare, vor răspunde întrebărilor jurnaliştilor. Rămâi pe capital.ro pentru a afla mai multe detalii.

Proiectul iniţial Nabucco prevedea construirea unei conducte cu o lungime de 4.000 de kilometri care să permită transportul de gaze naturale din regiunea caspică în Europa şi reducerea dependenţei de importurile ruseşti. Nabucco West este o versiune prescurtată a proiectului iniţial, care prevede construcţia unei conducte care să facă legătura între Austria şi graniţa dintre Turcia şi Bulgaria. În luna iunie a acestui an, consorţiul care dezvoltă zăcământul – Shah Deniz – a selectat Nabucco West ca singura opţiune pentru posibilul export al gazelor naturale produse la Shah Deniz către Europa Centrală, iar decizia finală cu privire la ruta de export este aşteptată în 2013. Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).