Acordul pentru gazul rusesc importat de firma Conef a fost parafat la Moscova de catre omul de afaceri Vitali Matsitski, omul din spatele Alro, si Alexey Miller, presedintele Gazprom.
Vizita vicepresedintelui Gazprom, Alexander Medvedev, la Bucuresti a avut drept scop impunerea unui partener local drept principal importator de gaze naturale, adica a actionarului majoritar de la Alro Slatina, grupul Marco, condus din umbra de catre oligarhul rus Vitali Matsitski. Acesta controleaza, prin mai multe vehicule financiare dintre care cel mai important este Marco Group, industria de aluminiu din Romania, mai precis Alro si Alprom Slatina si Alum Tulcea. Tot el este omul din umbra Conef si Imex Oil, principalii intermediari de gaze naturale.
Surprinzatoare, insa, a fost prezenta ministrului Economiei, Codrut seres, la anuntarea de catre Medvedev a unui acord privat care nu implica din punct de vedere contractual statul roman. Surse din cadrul ministerului spun ca ministrul seres a fost luat prin surprindere de folosirea conferintei de presa in scopuri comerciale. “Ce era sa facem, puteam sa-l suparam pe rus?”, spun sursele citate.
Povestea pretului ridicat platit de Romania la importul de gaze naturale este infirmata astfel de parafarea unui contract care vorbeste despre preturi cu pana la 20 de dolari mai mici decat cele platite de Romgaz pentru importul celor peste trei miliarde de metri cubi de gaze naturale de la Gazexport prin Wintershall. Un semnal de alarma l-a tras si presedintele Traian Basescu atunci cand vorbea despre comisioanele mari incasate de intermediari.
“Atat Miller, cat si vicepresedintele Alexander Medvedev sunt maini drepte ale lui Vladimir Putin. Matsitski are acces la Medvedev, avand implicit acces la resurse ieftine”, sustin surse bine documentate din cadrul comunitatii rusesti de afaceri. “Cooperarea dintre Conef si Gazexport a inceput in 2002. Gazul natural furnizat in cadrul acestui parteneriat a contribuit substantial la atingerea nevoilor Romaniei de a importa gaze naturale. In perioada scursa de atunci, prin cele patru contracte dintre Gazexport si Conef, Romania a primit 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale”. Asa explica biroul de presa al Gazprom relatia pe care gigantul rus o are cu firma romaneasca. Ca o comparatie, trebuie spus ca Romania a importat in 2005 o cantitate totala de 4,5 miliarde metri cubi de gaz rusesc.
In plus, de la Gazprom ni s-a transmis ca “cele doua parti si-au exprimat opinia ca semnarea acordului pe termen deschide noi orizonturi, atat pentru Conef, cat si pentru alti importatori si consumatori de gaz rusesc”. Cu alte cuvinte, gazul importat de Romania din Rusia prin firma Conef are drept destinatar firmele rusesti de la noi. Gazprom loveste doi iepuri dintr-o lovitura: vinde gazele tot printr-o firma ruseasca si sustine dezvoltarea afacerilor rusilor din Romania.
Din zona serviciilor secrete romanesti exista informatii potrivit carora patronul de la Alro nu este strain de serviciile secrete rusesti care opereaza in Romania, dar nici de compania mixta de import, inmagazinare si desfacere de gaze naturale in depozitul de inmagazinare subterana de la Roman-Margineni, dintre Romgaz si Gazprom. Scenariu pe care, de altfel, incercam sa-l confirmam in continuare.
Astfel, un control al Garzii Financiare, finalizat cu un proces verbal incheiat la data de 3 iunie 2003, scotea la iveala faptul ca, in perioada 2001-2003, firma Conef a inregistrat in contul de cheltuieli cu servicii executate de terti mai multe contracte de prestari de servicii externe in valoare de peste doua milioane de dolari. Imex Oil, de exemplu, provine din Cipru. Dar nu acest lucru ne intereseaza in primul rand pe noi. In contestatia judecata la Curtea de Apel si care mai apoi s-a finalizat prin decizia nr 21 din 30 ianuarie 2004, Conef sustine ca unul dintre obiectele contractului de prestari de servicii incriminat viza “elaborarea de propuneri cu privire la efectuarea de amendamente si completari la contractul incheiat intre Guvernul Federatiei Ruse si Guvernul Romaniei privitor la marirea capacitatii de transport de gaze prin conducte, pentru a mari cantitatile de gaz natural furnizate Romaniei de Rusia”. In plus, firma cipriota elaborase pentru Conef “propuneri asupra parteneriatului strategic dintre societate si Gazprom pentru stabilirea unor activitati comune in comercializarea si transportarea gazului in Romania”. Propuneri care, iata, s-au materializat in 2006. Locul unde au fost redactate aceste modificari este sediul din Cipru al Imex Oil. Adica al treilea intermediar de gaze naturale pe relatia Gazprom-Romania.
Surse guvernamentale sustin, de altfel, ca reprezentantii Gazprom ar fi sugerat statului roman ca ar fi indicat ca firma Conef sa fie parte a conventiei interguvernamentale, dar ca membrii Guvernului au refuzat categoric. Toate demersurile Capital de a obtine o pozitie oficiala din partea Conef au esuat din motive care au tinut de lipsa managementului din tara.
Matsitski a electrizat Cotroceniul
O scrisoare a lui Vitali Matsitski la Controceni s-a lasat cu anularea unui contract de furnizare a energiei elecrice dintre Alro Slatina si un furnizor privat.
Ulterior, Alro a incheiat un contract direct cu Hidroelectrica devenind unul dintre consumatorii care beneficiaza de energie ieftina. Au existat voci care au sustinut ca aceasta modificare s-ar fi facut la presiunea Kremlinului si a Gazprom, realizandu-se in urma vizitei lui Traian Basescu la Moscova.
Consilierul prezidential Theodor Stolojan ne-a declarat ca nu a fost vorba de asa ceva, ci doar de “o repunere in drepturi a celui mai mare consumator din Romania”.
Legaturi cu Abramovici sau cu Putin ?
Chiar daca in Romania s-a vehiculat ideea unui parteneriat intre Vitali Matsitski si Oleg Deripaska, presedintele Russian Aluminum si mogulul aluminiului rusesc, se pare ca cei doi sunt competitori directi. Deripaska este casatorit cu Polina Yumashev, fiica sefului de cabinet al fostului presedinte Boris Eltin, neaflandu-se in anturajul lui Vladimir Putin. Deripaska a incercat, de asemenea, sa preia Alro Slatina, dar a pierdut in favoarea Marco. Despre Matsitski se spune ca a reusit, de curand, sa preia, in China, doua capacitati de productie din domeniul aluminiului. Deripaska, in schimb, a rascumparat pachetul de actiuni al lui Roman Abramovici.
Disparitia lui Peter Braun
Peter Braun, evreu cu cetatenie americana si apropiat al “comunitatii rusesti”, au fost oamenii trimisi de Marco in Romania, vreme de cinci ani. Impreuna cu Alexander Krasner a fost artizanul privatizarii Alro Slatina prin metode reclamate a fi mai putin morale. Un raport scotea in evidenta implicarea in afacere a fostului ministru al Privatizarii, Ovidiu Musetescu. Braun si Krasner au disparut din viata Conef dupa ce Matsitski a declansat actiunea de preluarea a controlului total al Alro, Alprom si Alum. Alro, care detine peste trei procente din exportul Romaniei, a obtinut in ultimii ani profituri demne de admirat de orice antreprenor.