Gazprom îşi va majora cu 41% investiţiile în proiectele de gazoducte

Gazprom a decis să majoreze semnificativ fondurile alocate pentru proiectele sale de gazoducte spre Europa, în condiţiile în care SUA ameninţă cu impunerea de sancţiuni şi în paralel vrea să livreze mai mult combustibil spre Europa via nave care transportă LNG, informează Bloomberg, citat de Agerpres.

În 2018, grupul rus intenţionează să cheltuie o sumă de 802 miliarde de ruble (13,7 miliarde de dolari) pentru proiectele de gazoducte spre Europa şi China, o sumă cu 41% mai mare decât cea alocată în acest an. Cel mai mare proiect este Nord Stream 2, care ar urma să facă legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică. 

Însă SUA ameninţă să impună sancţiuni împotriva proiectului Nord Stream 2, evaluat la 9,5 miliarde de euro (11,2 miliarde de dolari), în timp ce Rusia susţine că administraţia de la Washington utilizează sancţiunile pentru a-şi promova exporturile sale de gaze naturale lichefiate spre Europa. 

"Înainte de a obţine toate aprobările pentru Nord Stream 2 este complicat să te ocupi de strângerea finanţării necesare pentru acest proiect. Acest lucru poate fi făcut după finalizarea procesului de obţinere a aprobărilor", a declarat purtătorul de cuvânt de la Gazprom, Sergei Kupriyanov, care nu a dorit să confirme niciun fel de cifre sau să facă comentarii cu privire la riscul sancţiunilor. 

Gazprom şi cei cinci parteneri ai săi din UE, printre care se numără şi grupul austriac OMV, au cheltuit deja 30% din bugetul pentru proiectul Nord Stream 2 până în luna august şi intenţionează să împrumute restul de la bănci. Însă acest plan ar putea să se schimbe după sancţiunile americane. 

În 2018, Gazprom intenţionează să aloce o sumă suplimentară de 1,52 miliarde de euro pentru secţiunea submarină a gazoductului Nord Stream 2, pe lângă majorarea cheltuielilor pentru reţeaua de gazoducte din Rusia, în ideea de a putea respecta obiectivul de a demara livrările de gaze prin Nord Stream 2 la finele lui 2019. 

De asemenea, proiectele de gazoducte spre China şi Turcia vor beneficia şi ele de investiţii crescute. Cheltuielile pentru Turkish Stream ar urma să depăşească 2,43 miliarde de euro anul viitor, cu 72% mai mult decât în acest an, se arată în documentul consultat de Bloomberg. Pe de altă parte, conducta Power of Siberia spre China va beneficia de investiţii de 218 miliarde ruble anul viitor, cu 4% mai mult decât în 2017. 

În documentul menţionat se estimează că exporturile anuale de gaze ale Gazprom spre Europa ar urma să se situeze la aproximativ 188 miliarde de metri cubi până în 2020, un nivel apropiat de nivelul record preconizat pentru acest an. 

Chiar dacă investiţiile Gazprom ar urma să se reducă începând din 2020, după ce principalele proiecte de conducte se vor finaliza, Gazprom intenţionează să menţină dividendele neschimbate la nivelul de 190 de miliarde de ruble din acest an, se mai arată în document. În mod normal, însă Gazprom îşi revizuieşte bugetele de investiţii de două ori pe an.