Tranzitul de gaze naturale al Gazprom pe teritoriul Ucrainei a fost cu aproape un sfert mai mic joi, 19 ianuarie, relatează agenţia de presă rusă TASS. Unde ajung, în acest moment, gazele ruseşti?
Gazprom furnizează gaz Europei, în tranzit prin Ucraina, în volum de 25,1 milioane de metri cubi pe zi prin stația de măsurare a gazelor (GIS) „Sudja”.
Tranzitul de gaze prin Ucraina, redus cu aproape un sfert de către Gazprom
Cererea de pompare a gazelor prin Sohranivka a fost respinsă de către partea ucraineană, a declarat jurnaliştilor un reprezentant al Gazprom.
Astfel, pe 19 ianuarie, tranzitul prin Ucraina a scăzut cu aproape un sfert. „Gazprom va livra gaz rusesc, pentru tranzit pe teritoriul Ucrainei, în cantitatea confirmată de partea ucraineană prin GIS „Sudja” – în volum de 25,1 milioane de metri cubi pe 19 ianuarie, notează TASS.
Cererea pentru GIS „Sohranivka” a fost respinsă” – a spus acesta. Astfel, scăderea tranzitului prin Ucraina a fost, pe 19 ianuarie, de 23%.
Menţionăm că, miercuri, 18 ianuarie, volumul de pompare a fost de 32,6 milioane de metri cubi. Anterior, pe site-ul operatorului GTS al Ucrainei (OGTSU) a anunţat că tranzitul de gaze prin teritoriul Ucrainei pe 19 ianuarie s-ar putea ridica la aproximativ 24,4 milioane de metri cubi.
Menţionăm că linia de tranzit prin Ucraina rămâne singura rută de livrare a gazelor rusești către țările din Europa de Vest și Centrală.
Pomparea prin gazoductul „Nord Stream” a fost complet oprită. Furnizarea de gaze prin „Turkish Stream” și „Blue Stream” sunt destinate Turciei și țărilor din sudul și sud-estul Europei.
Cu timpul, gazele ruseşti ar putea ajunge iar în Europa
Pe de altă parte, gazele din Rusia ar putea reveni în cele din urmă în Europa, este de părere Saad Sherida al-Kaabi, ministrul Energiei din Qatar.
Respingerea de către Uniunea Europeană a mărfurilor energetice ruseşti în urma invadării Ucrainei de către Moscova nu va dura pentru totdeauna, a declarat ministrul Energiei din Qatar în timpul unei conferinţe recente despre energie, transmite CNBC.
”Astăzi europenii spun că nu avem cum să ne întoarcem” la cumpărarea de gaze ruseşti, a declarat Saad Sherida al-Kaabi, ministrul Energiei şi şeful companiei de stat de gaze QatarEnergy, la Forumul Energetic al Consiliului Atlantic din Abu Dhabi.
”Cu toţii suntem binecuvântaţi că trebuie să putem uita şi să iertăm. Şi cred că lucrurile se remediază cu timpul… ei învaţă din acea situaţie şi probabil au o diversitate mult mai mare (de aport de energie)”, a adăugat oficialul qatarez.