Într-un interviu acordat pentru BBC, ministrul de Externe adjunct, Serghei Riabkov susține că grupul Gazprom a început să se folosească de stocuri pentru a mări livrările de gaze prin reţeaua sa de conducte şi a stabiliza preţurile.
Totodată, acesta a mai respins orice altă idee potrivit căreia Rusia nu livrează suficiente gaze pe piaţa europeană, unde preţurile gazelor şi electricităţii au crescut puternic în acest an, în condiţiile în care livrările limitate de gaze coincid cu cererea puternică din economiile care îşi revin din pandemia de Covid-19.
Oficialul rus susține că Rusia susține securitatea energetică a Europei și se dorește o colaborare în acest sens.
”Susţinem securitatea energetică a Europei; dorim să colaborăm…Gazprom a început de fapt să pompeze din rezerve în conducte pentru a stabiliza piaţa”, a declarat Riabkov la emisiunea Hard Talk de la BBC, fără să ofere detalii.
La rândul ei, agenţia de presă rusă Interfax a afirmat, citând date ale Gas Infrastructure Europe, că Gazprom a pompat gaze de la unitatea sa de stocare din Haidach, Austria, timp de o zi, după ce preţurile gazelor au atins un nivel record.
Rusia caută soluții pentru prețul gazelor
Serghei Riabkov a mai spus că se lucrează în liniște și în mod deliberat pentru stabilizare, precizând că nu există niciun alt interes ascuns.
”Lucrăm în mod deliberat, în linişte, sobru, pentru stabilizare. Nu este în interesul nostru să mişcăm şi mai mult barca”, a spus oficialul rus.
De menționat este faptul că precizările oficialului rus vin în după ce un grup de parlamentari din Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor.
Aceștia susțineau că comportamentul grupului i-a făcut să suspecteze o manipulare a pieţei şi ”un efort de a presa” Europa să accepte lansarea rapidă a activităţii gazoductului Nord Stream 2 între Rusia şi Germania. Ambele părți, atât Gazprom cât şi Kremlinul au respins acuzaţiile.
Totodată, președintele rus Vladimir Putin a susținut săptămâna trecută că Rusia este un „furnizor de încredere” pentru Europa, care „își îndeplinește integral obligațiile”. Liderul rus mai sugera atunci că Rusia ar putea livra o cantitate suplimentară de gaze către Europa.
Informația a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a transmis că este posibil să fie furnizat mai mult gaz natural către UE prin conductele de gaz existente.