„Totul depinde de cerere”, a explicat Vitaly Markelov, directorul executiv adjunct al Gazprom, scrie tass.com.
Gigantul rus Gazprom își menține perspectivele pentru producția de gaz în 2021 la peste 510 miliarde de metri cubi, a declarat reporterilor directorul general adjunct al Gazprom Vitaly Markelov. El a discutat pe marginea Forumului internațional al gazelor din Sankt Petersburg.
„Pentru Gazprom aceasta va fi o iarnă bună și rece”, a spus el. El a adăugat că compania menține perspectivele de producție pentru acest an la peste 510 miliarde de metri cubi și funcționează „la cerere”.
„Totul depinde de cerere, de vreme rece și de vreme caldă. Lucrăm la cerere”, a spus el, comentând planul de producție din al patrulea trimestru.
Până acum, Gazprom nu a început încă să preia gaz din instalațiile subterane de stocare a gazelor din Rusia și continuă să-l pompeze. Cu o zi înainte, șeful Gazprom Mezhregiongaz a raportat că se așteaptă ca iarna care vine în Rusia să fie rece și înzăpezită.
Anterior, Gazprom Group a raportat că volumul producției sale de gaze în 2021 va crește cu 55 miliarde metri cubi și va depăși 510 miliarde metri cubi. Acesta este un nivel record de producție din ultimii 10 ani. La sfârșitul anului 2020, producția de gaz de către Gazprom se ridica la 452,7 miliarde metri cubi.
Gazprom vrea să își crească profiturile
Amintim faptul că, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, Cristian Bușoi anunța recent pe pagina de Facebook că există soluții pentru oprirea imediată a creșterii prețurilor la energie la nivel european.
Totodată, el sublinia atunci faptul că Gazprom are o strategie prin care vrea să își crească profiturile, dar și dependența țărilor europene de resursele sale.
”În Plenul Parlamentului European de la Strasbourg am vorbit astăzi în calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) despre soluțiile pe care le avem la îndemână pentru oprirea avalanșei creșterii prețurilor la energie. Este clar că majorarea tarifelor la energie afectează toate statele membre.
Știm deja de unde provin aceste creșteri: fie că vorbim despre fluctuațiile prețurilor la gaz, scăderea producției interne, infrastructura învechită, nevoia crescută de gaz din import și, în consecință, jocul pe care Gazprom îl face pentru a-și crește profiturile și dependența unor țări din UE de resursele sale, speculațiile pe schema de comercializare a certificatelor de emisii EU-ETS, care au făcut să urce prețul cotelor de carbon la 60 de euro pe tona de CO2, la începutul lunii septembrie”, spune acesta.