În 2017, cererea pentru gaze naturale a Europei va fi probabil la acelaşi nivel sau va depăşi creşterea de anul trecut, deoarece regiunea trebuie să-şi aprovizioneze depozitele, consideră Gazprom.
O estimare precaută a celui mai mare producător mondial de gaze naturale indică anul acesta o creştere de aproximativ 5% a cererii de gaze naturale în Europa, a afirmat Alexander Medvedev, adjunctul directorului general al grupului rus, într-un interviu acordat la Hong Kong. Acesta a dat asigurări că în 2017 livrările de gaze în Europa nu vor fi mai reduse decât în 2016.
Citiți și: Gazprom: Gazele ieftine îi vor ţine captivi pe consumatorii europeni ani de zile
Conform estimărilor Gazprom, consumul de gaze în Europa a urcat anul trecut cu 4,8%, în timp ce, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), producţia în regiune înregistrează un declin de 27% în perioada 2014 – 2020.
"Europa trebuie să-şi umple depozitele, care sunt aproape goale. Ştim asta uitându-ne la depozitele noastre şi ale vecinilor'', a explicat Medvedev.
Gazprom se aşteaptă ca până în 2025 cota sa de piaţă în Europa să fie stabilă sau chiar să crească la 35%. Norvegia, principalul rival a Rusiei în Europa, îşi va menţine probabil livrările la actualul nivel, susţine Medvedev.
Citiți și: Ruşii au scumpit brusc cu 25% gazele pentru România. Efecte în piaţă
Deşi piaţa globală aşteaptă accelerarea fluxului de gaze naturale lichefiate (LNG) din Australia şi SUA, Gazprom crede că majoritatea celor care vor cumpăra aceste gaze vor fi din Asia şi America, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, a explicat recent Alexander Medvedev.
Conform datelor grupului rus, LNG costă cu aproximativ 30% mai mult decât gazul livrat Europei de Gazprom prin cea mai scumpă rută, via Ucraina.
Preţurile Gazprom în Europa, care, în 2016, s-au situat la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, s-ar putea redresa anul acesta la 180 – 190 dolari pe mia de metri cubi, comparativ cu 167 de dolari în 2016, a declarat Medvedev.
Citiți și: EXCLUSIV O industrie românească pusă pe butuci. Mii de persoane au ajuns în șomaj
Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a raportat un profit net de 102,2 miliarde ruble (1,7 miliarde de dolari) pentru perioada iulie-septembrie 2016, peste estimările analiştilor.
Compania controlată de statul rus a beneficiat în trimestrul al treilea 2016 de aprecierea rublei, care i-a permis să revină după pierderile de două miliarde de ruble înregistrate în perioada similară a lui 2015.
În schimb, cifra de afaceri a Gazprom a scăzut cu 3% în ritm anual, până la 1.257 miliarde de ruble, în trimestrul al treilea 2016, în timp ce cheltuielile operaţionale au crescut cu 21%, până la 1.140 miliarde ruble.
Pe primele nouă luni ale anului trecut, Gazprom a vândut o cantitate de 322,6 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 6,4% mai mult decât în 2015. Majoritatea livrărilor, 160,9 miliarde metri cubi, a vizat Europa şi alte pieţe, singurele care au raportat o creştere a cererii.
Sursa: Agerpres