Directorul general al producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaş, Marcel Piteiu, apreciază că Gazprom va invita oficial România în proiectul South Stream, întrucât partea rusă „are tot interesul”.

„Memorandul încheiat în 2009 cu Gazprom a fost prelungit cu un an. Mâine (marţi – n.r.) plec la Moscova, unde subiectul principal este South Stream, dar eu voi aborda şi problema depozitelor de gaze. Eu zic că ne vor invita în South Stream, au tot interesul. Dar, este o decizie politică”, a afirmat Piteiu la forumul regional pentru energie FOREN 2010.

Memorandul cu Gazprom prevede înfiinţarea unei companii mixte care să deruleze mai multe proiecte. Această companie mixtă nu a fost încă.

Totodată, Romgaz aşteaptă de la guvernul din Kurdistan o serie de date legate de nivelul investiţiei în explorarea şi exploatarea unor câmpuri petroliere.

„Ei (Guvernul din Kurdistan – n.r.) s-au arătat interesaţi de colaborare pentru explorare şi producţie”, a adăugat Piteiu, afirmând că lucrările vor fi derulate în asociere cu alte companii.

Romgaz derulează deja lucrări de explorare în Slovania şi Polonia, în parteneriat cu Aurelian Oil and Gas, şi a depus oferte pentru lucrări similare în perimetre din Marea Neagră, în asociere cu OMV Petrom şi Exxon.

Pentru lucrări de explorare şi producţie în afara ţării Romgaz a suplimentat bugetul de investiţii pentru 2010 de la 800 milioane lei la 1,2 miliarde lei. În 2009 Romgaz a investit 900 milioane lei.

SURSA: Mediafax