"Analizăm posibilitatea de a achiziţiona acest activ. Societatea are două rafinării destul de bune, cu o capacitate de procesare relativ mare", a declarat Aleksandr Diukov. Acesta a precizat însă că Gazprom Neft, al cincilea mare producător de petrol din Rusia, nu a luat încă o decizie definitivă dacă va face sau nu o ofertă.

Aleksandr Diukov a mai spus că programul de investiţii al Gazprom Neft pentru 2012 va fi relativ similar cu cel din 2011, 165 miliarde ruble (5,6 miliarde de dolari), incluzând aici şi sumele pentru posibile achiziţii. El a adăugat că Gazprom Neft poartă în continuare discuţii cu grupul italian Eni cu privire la preluarea unei participaţii minoritare la rafinăria Schwedt din Germania.

Luna trecută, şeful Agenţiei de privatizare a Greciei, Costas Mitropoulos, a spus că Grecia va scoate până în luna mai la vânzare participaţiile deţinute la două mari companii listate: OPAP, societatea de pariuri sportive, şi compania petrolieră Hellenic Petroleum. Statul grec deţine 35,5% din acţiunile Hellenic Petroleum.

Familia Latsis deţine 41% din acţiunile Hellenic Petroleum şi până acum nu a spus dacă îşi va exercita dreptul de preempţiune pentru a cumpăra participaţia statului. Hellenic Petroleum operează în mai multe state din Balcani dar cea mai mare parte a profiturilor sale vin din Grecia. Grupul are trei rafinării în Grecia, cu o capacitate anuală de rafinare de aproape 16 milioane de tone. Cele trei rafinării asigură 70% din capacitatea totală de rafinare a Greciei.
Sursa: Agerpres