Gazprom nu a rezervat capacitate pentru transportul gazelor în Transnistria în februarie 2025
Ministerul Energiei din Republica Moldova a anunțat că Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic, care transportă gaze în regiunea transnistreană. Licitațiile pentru rezervarea capacităților lunare se fac în fiecare a treia zi de luni a lunii curente, conform unui calendar european.
Autoritățile din țările prin care trece gazoductul spun că rezervări au fost făcute de traderi internaționali. De asemenea, mai pot fi făcute rezervări zilnice, dar acestea vor fi mai scumpe. Pe 20 ianuarie au fost făcute următoarele rezervări de capacitate:
- La granița Turcia-Bulgaria, au fost rezervate aproximativ 3,1 milioane de metri cubi pe zi din cei 6,1 milioane oferiți.
- La granița Bulgaria-România, aproximativ 0,7 milioane de metri cubi pe zi din cei 9,7 milioane oferiți.
- La granița România-Ucraina (Isaccea-Orlovca), s-au oferit 11,5 milioane de metri cubi pe zi, dar nu s-au făcut rezervări.
- La granița România-Moldova (gazoductul Iași-Chișinău), s-au rezervat aproximativ 5 milioane de metri cubi pe zi din cei 6,1 milioane oferiți.
Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz de la 1 ianuarie 2025
Începând cu 1 ianuarie 2025, Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz. Până atunci, aceste gaze erau livrate integral către stânga Nistrului.
Ministerul Energiei din Republica Moldova a propus autorităților din regiunea transnistreană ajutor pentru a cumpăra gaze naturale de pe bursele europene sau Bursa Română de Mărfuri din Chișinău, încă din decembrie 2024, din cauza crizei care urma să apară în Transnistria din cauza întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom, care nu a respectat acordurile din contract.
Autoritățile de la Tiraspol au spus că sunt de acord ca livrările de gaze să fie realizate de „Moldovagaz” către „Tiraspoltransgaz”, conform legilor Republicii Moldova. Totodată, au cerut ca plata pentru gazele naturale și transportul acestora până la granița cu Republica Moldova să fie făcute de companii externe. „Tiraspoltransgaz” ar urma să plătească doar pentru tranzitul gazului pe teritoriul țării vecine.
Autoritățile moldovene analizează, acum, această solicitare pentru a verifica dacă este în conformitate cu legislația națională și internațională.
(Transnistria este un stat separatist fără ieșire la mare, recunoscut la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova. Acesta controlează cea mai mare parte a fâșiei înguste de pământ dintre râul Nistru și granița dintre Republica Moldova și Ucraina, precum și unele terenuri de pe cealaltă parte a malului râului.)