Compania rusă Gazprom nu a rezervat capacitate pentru livrare de gaze prin conducta Yamal-Europa pentru trimestrul trei.
Gazprom nu a rezervat pentru trimestrul trei capacitate pentru tranzitul gazelor prin conducta Yamal-Europa, transmite Reuters.
Din decembrie, direcţia livrărilor la gazoductul Yamal (care traversează Belarus, Polonia şi Germania) a fost în cea mai mare parte a timpului inversată, gazele fiind transportate din Germania spre Polonia.
Din 2020 Gazprom nu a rezervat capacitate pentru tranzitul gazelor prin conducta Yamal-Europa, după ce Polonia a decis să nu-şi prelungească contractul cu Rusia privind tranzitul gazelor.
Nici la precedentele licitaţii Gazprom nu a rezervat capacitate pentru tranzitul gazelor.
Gazprom a oprit livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria
Săptămâna trecută, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.
În mod normal, prin conducta Yamal-Europa trec 15% din exporturile anuale de gaze ale Rusiei spre Europa şi Turcia.
Exporturile Gazprom de gaze naturale au scăzut cu un sfert
Gazprom a raportat, duminică după-amiază, o scădere de 26.9% a livrărilor de gaze naturale către țările europene non-CSI (state din afara Comunităţii Statelor Independente) între ianuarie-aprilie 2022 comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe măsură ce clienţii europeni au ales livrările ieftine de pe piaţa spot.
Până acum, Gazprom a livrat, către Turcia şi majoritatea ţărilor europene, o cantitate de 50.1 miliarde metri cubi de gaze naturale, reprezentând o scădere de 18.4 miliarde metri cubi față de perioada similară a anului trecut.
De asemenea, Gazprom a informat faptul că între ianuarie-aprilie 2022 livrările sale de gaze naturale spre China via conducta „Power of Siberia” au crescut cu aproape 60% în ritm anual, fără a oferi cifre exacte privind volumul livrărilor, relatează Bloomberg.
În plus, în perioada ianuarie-aprilie 2022, compania rusă a produs o cantitate de 175.4 miliarde metri cubi de gaze naturale, reprezentând o scădere de 2.5% comparativ cu perioada similară din 2021.
„Gazprom continuă să furnizeze gaze în conformitate cu solicitările consumatorilor şi în termenii obligaţiilor contractuale”, a informat compania rusă.