Gazprom nu își mai reduce livrările către Republica Moldova. Gigantul rus anunță că își rezervă dreptul să o facă
Gazprom anunțase că la începutul acestei săptămâni va reduce livrările de gaze prin Ucraina, însă volumele vor fi menținute după ce Moldovagaz a normalizat plățile pentru luna noiembrie.
Chiar dacă nu își reduce livrările către Republica Moldova, compania a trimis un comunicat de presă în care spune că își rezervă dreptul de a reduce sau de a întrerupe livrările în cazul în care țara condusă de Maia Sandu nu va efectua plățile necesare.
În același document, gigantu energetic rus atrage atenția că Republica Moldova încalcă destul de des obligațiile contractuale în ceea ce privește plata pentru livrările de gaze rusești.
„Gazprom îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcării plăţilor”, arată documentul.
În același timp, Moldovagaz spune că plătit plata restantă în valoare de 21,41 de milioane de dolari aferentă gazelor furnizate pentru prima jumătate a lunii noiembrie,
Gazprom a acuza Ucraina că înmagazinează volume de gaze naturale
În cursul săptămânii trecute, Gazprom acuza țara condusă de Volodimir Zelenski că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale care ar trebui să ajungă în Republica Moldova. Într-un comunicat al gigantului rus se arăta că volumul gazelor destinate acestei țări este mult mai mare decât cel transmis într-un final consumatorilor moldoveni.
De asemenea, Gazprom anunțase că livrările către Republica Moldova se vor reduce și mai mult de luni, 28 noiembrie.
„Fondurile pentru gazele depozitate pe teritoriul Ucrainei, destinate consumatorilor din Republica Moldova, au fost primite de Gazprom, astfel că s-a decis să nu fie redus fluxul de gaze spre punctul Sudja pentru tranzit în Republica Moldova”, se arată în comunicatul Gazprom.
Ucraina neagă acuzațiile Rusiei
De cealaltă parte, Ucraina a anunțat că nu reține volume de gaze rusești care sunt menite pentru Republica Moldova. Compania ucraineană de gaze Naftogaz Ucraina spunea că ”toate gazele naturale care au fost primite la punctul de intrare din Rusia ‘Sudja’ pentru a fi transportate în continuare către consumatorii moldoveni au fost transferate integral la punctele de ieşire din Ucraina în Moldova Alexeevka şi Grebenniki”.
Moldovagaz a precizat la rândul său că operatorii reţelelor de transport din Ucraina şi Republica Moldova au asigurat întotdeauna predarea corectă a volumelor de gaze naturale indicate în documente.
Vicepremierul moldovean Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, a explicat că volumele de gaze la care se referă Gazprom sunt de fapt economiile şi rezervele Republicii Moldova stocate în depozitele din Ucraina, scrie presa internațională.