Gazprom nu va mai furniza gaze în Transnistria

Ministerul Energiei din Chișinău a pregătit un set de măsuri pentru asigurarea aprovizionării cu energie electrică și gaze naturale în regiunea separatistă prorusă Transnistria, în perspectiva sezonului rece. Aceste soluții vor fi aplicate în situația în care regiunea nu va mai beneficia de livrările de gaz de la Gazprom, odată cu încheierea contractului de tranzit prin Ucraina, programată pentru 1 ianuarie 2025. Există o probabilitate ridicată ca acest contract să nu fie reînnoit.

„Ministrul energiei a declarat că Federaţia Rusă dispune de toate posibilităţile tehnice pentru a asigura livrarea gazului către regiunea transnistreană prin rute alternative, iar în cazul în care livrările vor fi sistate, există posibilităţi tehnice de a furniza energie electrică şi gaze consumatorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru”, a transmis Ministerul Energiei de la Chişinău într-un comunicat.

Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova, a avut o întrevedere cu Dorota Suliga-Dlouchy, reprezentanta specială a Uniunii Europene în procesul de negocieri privind reglementarea situației transnistrene, relatează NewsMaker. Discuțiile s-au concentrat pe scenariile posibile luate în calcul de autoritățile moldovene și pe măsurile pregătite în contextul unei eventuale întreruperi a livrărilor de gaze naturale către Transnistria de către Gazprom, după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina, la 1 ianuarie 2025.

Planul elaborat de Republica Moldova include 44 de măsuri detaliate, menite să asigure aprovizionarea cu energie și gaze pe durata sezonului rece. Acestea acoperă două scenarii principale, dintre care unul presupune refuzul Gazprom de a livra gaze către regiunea transnistreană prin rute alternative după încheierea actualului contract.

Gazprom, gaze, Rusia
SURSA FOTO: Dreamstime

Ucraina nu va prelungi contractul

Ucraina a anunțat că nu intenționează să prelungească contractul privind tranzitul gazului rusesc către Europa, prin teritoriul său. Totuși, autoritățile ucrainene au subliniat că acest tranzit ar putea continua, cu condiția ca un consorțiu sau una dintre țările membre ale Uniunii Europene să acționeze ca agent de tranzit pentru propriile sale gaze provenite din Federația Rusă.

În octombrie 2021, compania Gazprom și Moldovagaz au încheiat un contract valabil timp de cinci ani, care prevedea furnizarea unui volum anual de 3,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Acestea erau destinate atât consumului de pe malul drept, cât și de pe cel stâng al Nistrului. La sfârșitul anului 2022, Rusia a decis să reducă la jumătate cantitatea de gaze naturale livrată Republicii Moldova.

Conform informațiilor disponibile, în prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaze din Federația Rusă tranzitează zilnic teritoriul Ucrainei, întreaga cantitate fiind destinată exclusiv regiunii transnistrene. În același timp, gazele naturale necesare pentru consumul de pe malul drept al Nistrului sunt achiziționate de pe piața europeană.