Gazprom nu va reduce livrările de gaze către alți clienți europeni! Schema de plată în ruble funcționează conform planului

gazprom

SURSA FOTO: publika.md

Rusia a anunțat că nu se așteaptă să taie gazele altor clienți europeni. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunțat că unele state plătesc în ruble pentru exporturile de gaze rusești.

Gazprom nu va reduce livrările de gaze către alți clienți europeni! Schema de plată în ruble funcționează conform planului

Rusia a anunțat că nu se așteaptă ca Gazprom să întrerupă gazele către alte state europene, în timp ce precizează că sistemul său de a-i face pe cumpărători să plătească pentru aceste livrări în ruble funcționează conform planului.

Gazprom a întrerupt livrările către compania daneză Orsted și către Shell Energy pentru contractul de furnizare de gaze către Germania, precum și către traderul olandez de gaze GasTerra, alături de Bulgaria, Polonia și Finlanda, pentru că au refuzat să efectueze plățile pentru gazul rusesc în ruble în cadrul noului sistem de plată în ruble.

Cu toate acestea, companiile germane, italiene și franceze au declarat că se vor implica în schema de plată a Moscovei pentru a se asigura că pot menține aprovizionarea.

Plățile pentru gaz în cadrul noului sistem, instituit ca răspuns la sancțiunile occidentale, trebuiau efectuate în aprilie și mai. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că toți cei care urmau să fie opriți de la livrări nu mai primesc acum gaz rusesc.

„Sistemul funcționează (…) și ale căror persoane care primesc gazul lucrează în cadrul noului sistem”, a declarat Peskov în cadrul conferinței telefonice zilnice cu reporterii.

Întrebat dacă ar trebui să se aștepte noi reduceri de gaze, Dmitri Peskov a spus că nu, relatează Reuters.

Gazele europene cresc în timp ce incendiul din SUA sporește îngrijorarea privind aprovizionarea Rusiei

Prețurile gazelor naturale din Europa au crescut după ce un incendiu la un mare terminal de export din SUA a dus la întreruperea livrărilor către o piață aflată în alertă din cauza rezervelor limitate ale Rusiei.

Contractele futures de referință tranzacționate la Amsterdam au întrerupt o serie de șase zile de scădere, în timp ce prețurile din Marea Britanie au urcat cu până la 39% înainte de a diminua câștigurile. Instalația de gaz natural lichefiat Freeport din Texas – care reprezintă aproximativ o cincime din totalul exporturilor americane de combustibil – va rămâne închisă timp de cel puțin trei săptămâni, ceea ce va duce la ratarea a cel puțin 10 încărcături.

Închiderea are loc în condițiile în care și livrările prin conducte de la furnizorii de top din Europa sunt limitate. Instalațiile cheie din Norvegia sunt supuse săptămâna aceasta unor lucrări de întreținere anuală, în timp ce livrările Rusiei sunt sub capacitate după ce mai mulți cumpărători europeni au fost opriți pentru că au refuzat să îndeplinească cererile Moscovei de a fi plătiți în ruble pentru combustibilul din conductele sale.

„Evenimentul evidențiază situația precară a Europei și probabil că ar semnala sfârșitul, pentru moment, al tranzacțiilor calme din ultimele săptămâni”, a declarat Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank A/S. „O oprire a exporturilor în timpul lunilor de iarnă cu cerere mare ar fi declanșat o reacție mult mai mare”.

Incendiul ar putea bloca aproximativ 16% din capacitatea totală de export de GNL a SUA

Amploarea pagubelor suferite de instalația de la Freeport nu este încă clară, dar incendiul ar putea bloca aproximativ 16% din capacitatea totală de export de GNL a SUA pentru o perioadă necunoscută dacă se dovedește dificil de reparat, au declarat analiștii de la Evercore ISI într-o notă.

„Un scenariu în cel mai rău caz ar putea contribui la o piață europeană deja tensionată”, a declarat Fabian Ronningen, analist la Rystad Energy. Dar dacă terminalul se poate deschide în trei săptămâni, impactul va fi cel mai probabil limitat, a spus el.

GNL din SUA este considerat o sursă cheie pentru națiunile europene care își reduc dependența de principalul furnizor din regiune din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

„În ultimele trei luni, 68% din toate încărcăturile Freeport au fost livrate pe piețele europene”, a declarat Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor de la ICIS, citând datele firmei sale. „Așadar, comercianții din Europa vor urmări cu nerăbdare și vor aștepta cu nerăbdare să vadă dacă această întrerupere va sfârși prin a dura mai mult decât a prezis inițial operatorul”.

Injecțiile puternice de stocare a gazelor din acest an ar putea contribui la limitarea creșterii prețurilor, au declarat analiștii de la Inspired Energy într-o notă. Instalațiile subterane din Europa erau pline în proporție de aproximativ 50% la data de 7 iunie, după o reumplere activă în ultimele săptămâni, ceea ce a apropiat nivelul de stocare de mediile istorice, arată datele de la Gas Infrastructure Europe.

Gazul olandez la prima lună, referința europeană, a crescut cu 16% înainte de a se stabiliza cu 6,9% mai sus, la 84,88 euro pe megawatt-oră. Contractul scăzuse cu 16% în ultimele șase ședințe.

Contractele futures pe următoarea lună din Marea Britanie au atins 180 de pence pe termie, înainte de a coborî la 150,61 pence. Exporturile de la terminalele de GNL din Marea Britanie, o destinație europeană cheie pentru încărcăturile din SUA, au scăzut joi cu aproximativ 30%, ajungând la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii martie.

Prețurile energiei electrice de pe continent au crescut și ele, contractele germane pentru luna viitoare crescând cu până la 11%, la 194,50 euro pe megawatt-oră, înainte de a se retrage la 187,25 euro, scrie Bloomberg.