Compania rusă Gazprom a anunțat miercuri o nouă reducere a cantității de gaz pe care o poate pompa prin gazoductul Nord Stream 1 către Europa, o măsură despre care ministrul german al economiei a declarat că are ca scop să semene incertitudine și să crească prețul combustibililor.
A doua reducere în doar două zile
A doua reducere a capacității de aprovizionare în tot atâtea zile înseamnă că Nord Stream 1 va funcționa la o capacitate de doar 40%. Inițial, Gazprom a dat vina pe întârzierile în obținerea echipamentelor Siemens Energy, care se află în întreținere în Canada, ceea ce, potrivit autorității germane de reglementare în domeniul energiei, nu explică reducerea.
Uniper, cel mai mare importator de gaze rusești din Germania, a declarat că livrările din Rusia au scăzut cu un sfert față de volumele convenite.
Prețurile angro ale gazelor naturale din Marea Britanie și Olanda au crescut după avertismentul Gazprom, cel mai recent exemplu al modului în care piața energiei a devenit epicentrul războiului economic dintre Moscova și Occident de la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.
Miercuri, Gazprom a declarat că reduce și mai mult utilizarea echipamentelor fabricate de Siemens la stația de comprimare Portovaya de lângă Sankt Petersburg.
Ministrul german al Economiei acuză partea rusă
„Argumentul părții ruse este pur și simplu un pretext. Este în mod evident o strategie pentru a neliniști și a crește prețurile”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, într-o declarație în urma ultimei reduceri, care va limita fluxurile Nord Stream 1 la 67 de milioane de metri cubi pe zi.
Contractul olandez pentru prima lună a crescut cu 16,7 euro, la 113,60 euro pe megawatt oră (MWh) la ora 15.18 GMT, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii mai. Contractul pentru ziua următoare era în creștere cu 17,07 euro, la 107,50 euro/MWh.
Fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1 au rămas destul de stabile, la aproximativ 45 de milioane de kilowați pe oră până la ora 17.00 GMT, potrivit datelor de pe site-ul Nord Stream.
Datele de pe site au arătat o scădere bruscă a nominalizărilor la aproximativ 29,6 milioane de kilowați pe oră începând cu ora 21.00 GMT, în concordanță cu funcționarea conductei la doar 40% din capacitatea sa, transmite Reuters.