Gazprom, gigantul energetic rusesc ofera Ucrainei gaz natural la pretul de 450 dolari pe mia de metri cubi si spera ca in urma acestei propuneri compania Naftogaz sa se intoarca la masa negocierilor, a anuntat CEO-ul Gazprom.
„Speram ca aceasta oferta va determina compania ucraineana sa reia negocierile cat mai curand posibil”, a spus Alexei Miller, citat de agentia RIA Novosti.
Rusia a intrerupt, joi, aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, intrucat companiile detinute de aceste state nu au ajuns la o intelegere privind pretul de livrare a gazului pentru acest an. De asemenea, in disputa au fost cuprinse si o serie de datorii pretinse de Gazprom de la Naftogaz.
La sfarsitul saptamanii trecute, unele tari europene, inclusiv Romania, Ungaria, Bulgaria si Polonia au anuntat ca a avut loc o scadere cu pana la 32% a livrarilor de gaz rusesc ce tranziteaza gazoductul ucrainean.
Anterior, oferta Rusiei a fost de 250 dolari pe mia de metri cubi, insa Ucraina a refuzat, spunand ca un pret optim este situal in jurul sumei de 200-235 de dolari/1.000 mc., in conditiile in care anul trecut, Naftogaz a platit 179,5 dolari pe mia de metri cubi de gaz.
Imediat dupa refuzul Ucrainei, Gazprom a anuntat ca pretul ar putea urca la 418 de dolari.
Potrivit purtatorului de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, Ucraina si-a insusit in mod ilegal circa 50 de milioane de metri cubi de gaz natural destinat statelor europene.
„In ultimele 24 de ore, am furnizat companiei din Ucraina cantitatea de 295 milioane metri cubi de gaz, mai mult decat au cerut consumatorii europeni, insa acestia au primit de la Naftogaz numai 270 de milioane de metri cubi. Ucraina a furat 25 de milioane de metri cubi”, a declarat Serghei Kuprianov.
Mai mult, reprezentantul Gazprom a precizat ca operatorul rus a propus Uniunii europene (UE) sa efectueze o monitorizare independenta a gazului ce tranziteaza Ucraina.
Pe de alta parte, Serghei Kuprianov a negat acuzatiile Ucrainei, conform carora chiar rusia a redus livrarile catre Europa.
Ucraina livreaza circa 80% din gazul rusesc, care este o sursa majora de venituri pentru Moscova din partea UE. Europa cumpara de la Gazprom circa 25% din necesarul sau de gaz natural.
Sursa: RIA Novosti