Gazprom pretinde o datorie uriașă de la Republica Moldova la gaze naturale

gazprom gaze naturale

SURSA FOTO: Dreamstime

Dispută între Republica Moldova și gigantul rus Gazprom! Compania rusă pretinde o datorie de zece ori mai mare decât arată un audit internațional. De asemenea, rușii susțin că există documente care să ateste această sumă.

Rușii pretind o datorie la gaze naturale

Gazprom, una dintre cele mai mari companii energetice din Rusia, pretinde o datorie uriașă de la Republica Moldova privind furnizarea de gaze naturale. Datoria este a companiei ruso-moldovene Moldovagaz și provine din creșterea tarifelor la gazele naturale decise de Gazprom în 2021.

Chișinăul a propus plata unei sume de 8,6 milioane de dolari din această datorie către Gazprom. Sumă a fost stabilită în urma unui audit efectuat de două cabinete internaționale.

Gigantul rus a respins însă suma propusă de Republica Moldova, considerând-o insuficientă. Compania a pretins că datoria totală a Chișinăului către Gazprom este de aproximativ 709 milioane de dolari, adică de aproape zece ori mai mult decât suma propusă.

„Cetăţenii Republicii Moldova nu trebuie să suporte povara datoriilor inexistente faţă de Gazprom„, a declarat premierul moldovean Dorin Recean într-un comunicat.

„În urma auditului extern, respingem cu fermitate presupusele datorii”, a adăugat el.

Agenția norvegiană Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance din Marea Britanie au realizat auditul. Acesta a concluzionat că Moldovagaz, compania mixtă deținută de Gazprom și guvernul Republicii Moldova, ar putea fi nevoită să-și anuleze o parte semnificativă din datorie, în parte din cauza lipsei de documente. Din această cauză, datoria vehiculată de grupul rus a fost respinsă în totalitate de către Republica Moldova.

Gazprom susține că există dovezi

Într-un comunicat difuzat miercuri pe Telegram, Gazprom a precizat că, în ciuda concluziilor auditului, „nu poate fi afectată în niciun fel valoarea şi valabilitatea datoriei respective”. Compania insistă că toate acestea au fost confirmate în „documente semnate corespunzător de Gazprom şi Moldovagaz”.

„Gazprom nu este de acord categoric cu afirmaţiile părţii moldoveneşti şi intenţionează să continue să-şi apere drepturile prin toate mijloacele posibile”, a adăugat sursa citată.

Înainte de războiul din Ucraina, Republica Moldova a primit gaz rusesc prin regiunea separatistă pro-rusă Transnistria. În octombrie 2021, Chişinăul şi Gazpromul au prelungit cu cinci ani contractul privind furnizarea de gaze naturale, după o confruntare dură privind creşterea preţurilor la gaze.

De la invadarea Ucrainei, Gazprom şi-a redus drastic livrările, ceea ce a aruncat Republica Moldova într-o criză energetică. Guvernul pro-european de la Chişinău acuză Moscova că doreşte să destabilizeze ţara cu 2,6 milioane de locuitori.