Potrivit lui Aleksandr Diukov, Gazprom Neft analizează diferite modalităţi prin care să achiziţioneze acţiuni la 10 rafinării cu marje de rafinare mare sau să obţină acces la aceste facilităţi. Directorul de la Gazprom Neft consideră că industria de rafinare din Europa trece în prezent printr-o perioadă dificilă, de aceea este un moment oportun pentru a lua în considerare achiziţionarea de facilităţi downstream în regiune. Aleksandr Diukov a refuzat să dezvăluie numele posibilelor ţinte de preluare, precizând doar că Gazprom Neft poartă în continuare discuţii pentru preluarea unei rafinării amplasate în oraşul german Schwedt.

În luna aprilie a acestui an, Gazprom Neft, a cincea mare companie petrolieră rusă, a anunţat că analizează posibilitatea preluării unei participaţii majoritare la compania elenă de rafinare Hellenic Petroleum. Grupul Hellenic Petroleum are trei rafinării în Grecia, cu o capacitate anuală de rafinare de aproape 16 milioane de tone.

În 2009 Gazprom Neft a plătit 400 milioane de euro pentru un pachet de 51% din NIS, iar în 2010 şi-a majorat participaţia până la 56,15%. Recent, NIS a anunţat că vrea să-şi dubleze exporturile de carburant peste hotare până în 2020, mai ales în ţările vecine, România şi Ungaria, în urma modernizării principalei sale rafinării.