Gazprom și-a majorat planul de investiții cu 13%. Vrea să dezvolte noi centre de producție în estul Rusiei

Așadar, Gazprom şi-a revizuit planul de investiţii pentru acest an şi l-a majorat cu 13%, până la aproape 31,8 miliarde de dolari, pentru dezvoltarea de noi centre de producţie în Peninsula Iamal şi în estul Rusiei.

Totodată, gigantul rus vrea să majoreze și capacitatea gazoductului Forţa Siberiei, pe relaţia cu China, conform informațiilor transmise de efe.com

Comparativ cu programul iniţial, aprobat în decembrie 2021, cel revizuit include o creştere de 3,6 miliarde dolari.

Cheltuielile de capital se vor situa la 28 miliarde de dolari

Cheltuielile de capital se vor situa la 28 miliarde de dolari, cu 5,1 miliarde dolari mai mult, şi cele pentru achiziţii de active imobilizate se vor ridica la 1,76 miliarde dolari, cu 522,7 milioane dolari în plus.

Volumul investiţiilor financiare pe termen lung va totaliza două miliarde dolari, fiind în minus cu 2,1 miliarde dolari, notează sursa menționată.

Gazprom a explicat că această revizuire se datorează creşterii investiţiilor pentru dezvoltarea centrelor de producţie a gazelor în Peninsula Iamal şi în estul Rusiei, şi a capacităţii gazoductului Forţa Siberiei.

Gazprom, avertisment privind gazele naturale

În altă ordine de idei, directorul Gazprom avertizează că în cazul unor friguri extreme în această iarnă, Europa va avea un deficit consistent de gaze naturale. Chiar dacă va supraviețui iernii, UE va avea o problemă anul viitor, având în vedere că această criză energetică are un caracter sistemic.

„Experţii europeni estimează în prezent la 800 milioane de metri cubi volumul de gaze ce va lipsi Europei în cazul unei perioade extrem de reci, este vorba despre o treime din tot consumul european”, a declarat Miller la a V-a Săptămână Energetică din Rusia.

„Vârful de iarnă” este cea mai gravă provocare cu care se va confrunta Uniunea Europeană din punct de vedere energetic în următoarele luni, potrivit lui Miller.

„Pentru o scurtă perioadă de timp, pot să îngheţe oraşe întregi. Gazprom a furnizat între 600 milioane şi 1,7 miliarde mc zilnic în perioade de vârf, cum a fost anticiclonul Harmut, din 2018”, a subliniat el.

Informațiile privind rezervele de gaze naturale din depozitele subterane trebuie să fie analizate în contextul actualelor modificări de logistică, a adăugat acesta.

„În prezent avem altă logistică, alte surse de aprovizionare cu gaze a pieţei europene. Sarcina înmagazinărilor subterane din Europa va fi considerabil mai mare decât în anii anteriori”, a mai afirmat directorul Gazprom.