Compania rusa Gazprom si cea ucraineana Naftogaz au anuntat ca vor apela la tribunalul de arbitraj de la Stockholm pentru a rezolva disputa aparuta pe tema gazului rusesc.

Gazprom a anuntat intr-un comunicat de presa ca va cere prin tribunalul de arbitraj ca Ucraina a asigure tranzitul de gaz spre statele europene.

Potrivit comunicatului, compania rusa vrea sa oblige Naftogaz „sa asigure un tranzit fara probleme al gazului rusesc spre Europa, pe teritoriul Ucrainei”.

Mai mult, Gazprom a acuzat compania ucraineana ca fura zilnic 35 de milioane de metri cubi de gaz ce ar trebui ivrat Uniunii Europene (UE).

Pe de alta parte, compania Naftogaz, controlata de statul ucrainean, va depune si ea o plangere, la acelasi tribunal international, daca Gazprom va recurge la aceasta masura.

„Naftogaz vede într-un mod pozitiv intenţiile Gazprom de a rezolva aceasta problema conform principiilor practicii internationale”, se arata in comunicatul companiei.

Totusi, comunicatul mai precizeaza ca „absenta unui contract in privinta tranzitul de gaz din Rusia pentru acest an face ca Naftogaz sa nu aiba posibilitatea juridica si nici tehnica de transport al gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei”

Naftogaz a recunoscut insa ca nu mai recunoaste contractul incheiat cu Rusia pe mai multi ani, in privinta tranzitului de gaz natural.

Rusia a intrerupt joi aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, intrucat companiile detinute de aceste state nu au ajuns la o intelegere privind pretul de livrare a gazului pentru acest an. De asemenea, in disputa au fost cuprinse si o serie de datorii pretinse de Gazprom de la Naftogaz.