În timpul unei prezentări la masa rotundă internațională privind gazele, găzduită de Camera Africană pentru Energie (AEC) și Gazprom din Rusia, Konstantin Romanov, șef de departament la Gazprom și director al Gazprom Hydrogen, a făcut lumină asupra rolului crucial pe care îl joacă gazele naturale în stimularea dezvoltării durabile. Discursul său a dezvăluit perspective convingătoare asupra potențialului și beneficiilor gazelor naturale ca factor cheie al unui viitor durabil.

„Gazul natural este într-adevăr o sursă fiabilă și neîntreruptă de alimentare cu energie. Produce fiabilitate și continuitate datorită rezervelor pe care le avem, iar această sursă poate fi concepută ca inepuizabilă”, a declarat Romanov, adăugând că „gazul natural necesită o cantitate minimă de spațiu, oferind în același timp aceeași cantitate de energie în comparație cu alte surse”.

În ceea ce privește emisiile mai scăzute, acesta a subliniat că există o legătură directă între utilizarea gazelor naturale și intensitatea scăzută a emisiilor de dioxid de carbon în acest sector.
„[Gazul] este cel mai eficient pentru a reduce emisiile cu efect de seră”, a spus el.

Gazprom utilizează gazele naturale pentru a produce proteine ca aditivi furajeri pentru animale

El a mai declarat că, prin emisiile sale reduse de carbon, gazul natural oferă o sursă de energie mai curată și mai ecologică, ceea ce îl face un contribuitor vital la tranziția globală către o economie cu emisii reduse de carbon.

Unul dintre punctele cheie ale prezentării lui Romanov a fost versatilitatea gazelor naturale și aplicațiile sale în diferite sectoare. El a prezentat modul în care gazul natural poate fi utilizat nu numai pentru generarea de energie, ci și ca materie primă în producția de substanțe chimice, îngrășăminte și alte procese industriale. Natura multidimensională a gazelor naturale permite integrarea sa în diverse industrii, stimulând creșterea economică și durabilitatea. Jucând un rol în securitatea alimentară, Gazprom utilizează gazele naturale pentru a produce proteine ca aditivi furajeri pentru animale și îngrășăminte pe bază de amoniac.

Deoarece multe națiuni africane sunt în măsură să devină jucători majori în domeniul gazelor naturale, continentul poate profita de rentabilitatea investițiilor energetice în ceea ce privește gazele naturale. În ceea ce privește aceste randamente ale investițiilor, „Pentru a produce anumite cantități de energie trebuie să cheltuim anumite cantități pe energie – în gazele naturale cantitatea este de 38 de ori mai mare decât energia din alte surse”, a declarat Romanov.

Explorând progresele în producția de hidrogen din gaze naturale, Romanov și-a demonstrat potențialul de a debloca o nouă eră a energiei durabile. „Mai mult de 70% din hidrogenul din lume este produs cu gaze naturale”, a continuat el. Prin utilizarea gazelor naturale în producția de hidrogen și tehnologiile de captare a carbonului, emisiile asociate procesului de producție pot fi reduse semnificativ, contribuind la o economie mai curată și mai durabilă a hidrogenului.