Un manager de rang înalt din cadrul companiei rusești Gazprom a declarat miercuri că societatea așteaptă în continuare returnarea unei turbine Siemens Energy pentru gazoductul Nord Stream 1, dând vina pe compania germană pentru această întârziere.

Compania rusă Gazprom nu a furnizat actele necesare

Siemens Energy a precizat că este de datoria companiei Gazprom să furnizeze actele vamale necesare pentru returnarea turbinei după reparația efectuată în Canada.

Amintim că, Rusia a invocat problemele legate de turbină ca motiv pentru a reduce furnizarea de gaze naturale prin Nord Stream 1 – principala sa legătură de gaz cu Europa – la doar 20% din capacitate începând de miercuri.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a acuzat Moscova de șantaj energetic, ceea ce Kremlinul neagă, în contextul în care cele două părți fac schimb de lovituri economice și retorică ostilă din cauza războiului din Ucraina.

Conducerea Gazprom: Și alte turbine aveau nevoie de reparații

Directorul general adjunct al Gazprom, Vitaly Markelov, a declarat pentru Rossiya 24 TV: „Contam să primim un motor reparat de la Siemens (Energy) încă din luna mai, dar până în prezent nu am primit acest motor”, transmite Reuters.

De asemenea, el a precizat că alte turbine aveau nevoie de reparații, dar „Siemens nu oferă soluții pentru a rezolva aceste probleme”.

Siemens Energy a reiterat că transportul turbinei reparate ar putea începe imediat.

„Autoritățile germane au pus la dispoziția Siemens Energy toate documentele necesare pentru exportul turbinei în Rusia. Ceea ce lipsește, însă, sunt documentele vamale pentru importul în Rusia. Gazprom, în calitate de client, este obligat să le furnizeze pe acestea”, au precizat reprezentanții companiei germane.

Rusia susține că sancțiunile se răsfrâng acum asupra Occidentului

Turbina este necesară pentru stația de comprimare Portovaya a gazoductului Nord Stream 1, care pompează gazul către Germania prin conducta de 1.200 km lungime care se află pe fundul Mării Baltice.

Scăderea aprovizionării cu gaze naturale împiedică eforturile Uniunii Europene de a construi depozite de gaze înainte de iarna viitoare, crescând astfel riscul de penurie și raționalizare.

Rusia spune că este un furnizor de încredere de petrol și gaze, iar problemele legate de repararea și returnarea turbinei sunt un exemplu de sancțiuni economice impuse Moscovei care se răsfrâng acum asupra Occidentului.