Viktor Vekselberg şi directorul general al Gazprom, Alexei Miller, au semnat, joi, un acord în urma căruia Vekselberg îşi transferă participaţiile pe care le deţine la patru companii producătoare de electricitate din Rusia (TGK-5 , TGK-6 , TGK-7 şi TGK-9) către Gazprom Energoholding, în schimbul unei participaţii de 25% plus o acţiune din noua companie de utilităţi creată în urma fuziunii.

‘Compania va avea o mărime similară cu cea a altor mari grupuri energetice precum E.ON şi EDF, urmând a controla un sfert din piaţa de electricitate din Rusia, cu o capacitate totală de generare de 52 de Gigawaţi’, a declarat Alexei Miller.

În urma fuziunii, care ar putea să aibă loc până la finele anului, Gazprom Energoholding va fi restructurată şi ar putea să-şi listeze acţiunile pe piaţa bursieră. ‘Obiectivul nostru este să creăm o companie care să-şi tranzacţioneze acţiunile pe bursele străine şi domestice’, a declarat Viktor Vekselberg.

Gazprom, companie la care acţionar majoritar este statul rus, este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi în prezent deţine patru companii producătoare de energie electrică (Mosenergo , OGK-2 , OGK-6 şi TGK-1) a căror producţie se ridică la 36GW, sau 17% din producţia de energie electrică a Rusiei.